IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beginnen met pensioen opbouwen? Lees dit stappenplan

Het zijn schokkende cijfers: 52% van de Nederlanders bouwt geen pensioen op boven de AOW, bleek onlangs uit een onderzoek van onderzoeksbureau Kantar in opdracht van BlackRock. 

Het is daarmee een understatement dat pensioen niet een populair onderwerp is onder Nederlanders, maar het is volgens Jack van Dongen, eigenaar van financieel planningsbureau Pura tijd dat meer dan de helft van de Nederlanders in actie komt.

Natuurlijk is het moeilijk, maar je kunt beter nu beginnen dan later. Om het iets makkelijker voor je te maken heeft Jack een stappenplan opgesteld. Zo kun je later tijdens je pensioen ook comfortabel blijven leven.

Stap 1: Ga na wat er nu al is geregeld

De overheid regelt nu al een deel van je pensioen met de AOW, maar soms hebben mensen al iets opgebouwd bij een vorige werkgever. Daarom verwijs ik al mijn klanten naar mijnpensioenoverzicht.nl. Daar moet je inloggen met je DigiD en vind je al je opgebouwde pensioenrechten. 

Ook de website mijngeldzaken.nl is een interessante website voor mensen die meer inzicht willen in hun persoonlijke financiele situatie. 

Lees ook: Vragen over je pensioen? Drie tips

Stap 2: Denk na over wat je wil

Er zijn mensen die wat meer geld nodig hebben en constant de wereld over willen reizen. Daarnaast heb je ook mensen die wat minder nodig hebben en bij wijze van spreken lekker gaan fietsen over de Veluwe. 

Volgens de overheid is 75% van je gemiddelde salaris over je gehele carrière een goed pensioen. Maar het ligt helemaal aan je eigen wensen of je meer of minder nodig hebt.

Maar wat ook belangrijk is, is op welke leeftijd je met pensioen gaat. Als je op je zestigste stopt met werken heb je uiteraard veel meer geld nodig dan als je op je 67ste afscheid neemt.

Check ook: Lees dit als je eerder met pensioen wilt

Stap 3: Geef je pensioen vorm

Pensioen is een belangrijk onderwerp, en het is beter als je er zo vroeg mogelijk mee begint. Maar je moet nu ook van het leven genieten. Je moet je pensioen ook maar in goede gezondheid zien te halen.

Toch kun je juist nu mooi op tijd je pensioen vormgeven. En dat kan op de volgende manieren:

Netto sparen

Dat is elke maand een bedrag wat je over hebt apart zetten op een spaarrekening of beleggingsrekening. Veel mensen vinden de huidige rente op spaarrekeningen te laag en kiezen in deze dus voor een beleggingsrekening.

Het voordeel van deze vorm is dat je het kan opnemen wanneer je zelf wil. Dat is gelijk ook weer een nadeel voor sommige mensen. Dat ze het gaan opnemen voor bijvoorbeeld een bestelbus die ze nodig hebben voor hun bedrijf.

Een ander nadeel is, is dat je boven de 25.000 euro per persoon vermogensrendementsheffing moet betalen.

Bruto sparen

Als je geen pensioen opbouw hebt dan stimuleert de overheid dat je zelf je pensioen mag opbouwen. Dat noemen we een geblokkeerde lijfrenterekening. Het voordeel daarvan is dat je het bedrag dat je spaart in mindering kan brengen op je inkomstenbelasting.

Het nadeel is dat het een geblokkeerde rekening is. Dus je kan het pas opnemen vanaf je pensioensleeftijd. Dan mag je het niet ineens opnemen, maar dan moet het bijvoorbeeld in vij jaar of langer uitgekeerd worden. Over die uitkering moet je dan weer inkomstenbelasting betalen.

Aflossen op je hypotheek

Na dertig jaar aflossen zijn er nog best veel mensen met een aflossingsvrije hypotheek. En de rente die je normaal over een hypotheek mag je in mindering brengen op je belasting.

Maar na dertig jaar mag je die rente niet meer aftrekken, dus het zou dan ook zinvol kunnen zijn om je hypotheek af te lossen. Dan heb je minder maandelijkse kosten en heb je dus ook minder pensioeninkomen nodig.

Deelnemen aan oudedagsreserve voor ZZP'ers

Hiermee mag je een gedeelte van je winst apart zetten en bouw je een reserve of een spaarpotje op in je eigen onderneming.

Op het moment dat je met pensioen gaat of stopt met je bedrijf mag je het uit laten keren in één keer maar dan moet je wel gelijk alle belasting erover betalen of je laat het maandelijks uitkeren en betaal je maandelijks belasting.

Pensioen van vorige werkgever voortzetten

Neem bijvoorbeeld ZZP'ers in de bouw, die hebben de mogelijkheid om de pensioensregeling die ze eerst hadden via hun werkgever voort te zetten als zelfstandige.

Het voordeel hiervan is dat bijvoorbeeld het partnerpensioen in het van overlijden gelijk goed geregeld is. Of als je als ZZP'er in de bouw weer in vaste dienst wil dan heb je geen pensioenbreuk.

Het nadeel hiervan is dat het heel duur is. Normaal wordt bijvoorbeeld de helft van de premie betaald door de werkgever en de andere helft door jezelf. Nu moet je de volledige premie zelf betalen.

Stap 4: Pas op voor deze valkuilen

Veel ZZP'ers zeggen constant: het komt wel, het komt wel. Maar uiteindelijk komt van uitstel afstel en dan heb je te weinig geld om je pensioenjaren door te komen.

Een belangrijk aandachtspunt, oftewel valkuil, is het partnerpensioen dat je ook zelf moet regelen. Een ongeluk ligt natuurlijk voor iedereen op de loer. Als je niks regelt dan laat je je partner en kinderen in de kou staan in het geval van overlijden.

Lees ook: Sparen voor je pensioen? Durf creatief te zijnTijdens de Pensioen3daagse 31 oktober, 1 november en 2 november werkt IEXGeld samen met MijnGeldzaken.nl. Morgen kun je daar gratis pensioenadvies krijgen. 

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›