IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit geven de rijken op om daadwerkelijk rijk te blijven

Uiteraard zijn er mensen die door een erfenis rijk zijn geworden of met een lot uit de loterij veel geld hebben verdiend. Velen zijn echter rijk geworden door daar veel voor op te offeren, zo blijkt uit een recente studie door pensioen- en verzekeringsmaatschappij Principal

In het onderzoek worden mensen ondervraagd met een maximale pensioenopbouw. Als je consistent maandelijks een bepaald bedrag opzij zet, dan kun je op termijn tot een miljoen komen. Dit rekende beursbink.nl al eerder uit:

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Velen zullen het moeilijk vinden om iedere maand netjes een bedrag opzij te leggen voor het pensioen. 

Lees ook: Als eerder stoppen geen optie is: weleens gedacht aan deeltijdpensioen?

Opoffering

Hoe is het de door Principal ondervraagde pensioenspaarders gelukt om tot een miljoen te komen? Volgens de pensioen- en verzekeringsmaatschappij mede door bepaalde dingen op te geven, vooral de (dure) auto.

47% van de onderzochte spaarders geeft aan in een oudere wagen te rijden om kosten te besparen, gevolgd door de 45% die aangeeft te besparen op zijn of haar huis. Deze groep mensen verkiest dus bij wijze van spreken een kleiner huis boven een luxe villa. 42% geeft aan op reizen te besparen om tot een vermogen van een miljoen dollar te komen.  

De top vijf opofferingen die worden gedaan, wordt aangevuld door een hoge mate van werkstress te accepteren (40%) en door het aantal uren op werk op te voeren waardoor er minder tijd overblijft voor familie of sociale bezigheden (27%). 

Moneyish tekent een paar verhalen op van deze rijke, maar zuinige mensen. “We kochten nooit dure auto’s en waren blij met onze Honda Del Sol, waarin we veertien jaar reden”, aldus consultant Eve Doyle, die op 55-jarige leeftijd met pensioen ging mede door op de centen te letten. “Kleiner was beter voor ons”, stelde Doyle over haar huis, “we hadden weinig behoefte aan het onderhouden van een groot huis of grote tuin.”

Sommigen doen er zelfs nog een stapje bij. De 27-jarige Jacob Lumby spaart iedere maand samen met zijn vrouw 80% of meer van zijn inkomen en leefde een tijdje in een stacaravan. Een ander probeert de kosten voor zijn huishouden op een vierde van zijn netto-inkomen te houden. 

Lees ook: Succesvol beleggen begint met een plan

Kies wat belangrijk is

Dat klinkt allemaal wat deprimerend, maar maak je geen zorgen: ook de zuinige miljonairs mogen af en toe graag wat grote uitgaven doen. Sommigen gingen regelmatig uiteten of bespaarden juist niet op vakanties.

De les die daaruit op te maken valt? Denk bij rijk worden of rijk blijven niet aan de constante opofferingen, maar kijk juist naar de dingen die je echt graag wilt doen. “Kies wat belangrijk is voor jou (of het nu reizen, eten of iets anders is), investeer daarin en bespaar op de rest”, aldus Moneyish.  

Lees ook: Griezelige statistieken over ons pensioen

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Verkruimel 25 jul 2017 om 07:24 0
    Dit hebben ze opgegeven om rijk te worden, niet om rijk te blijven.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Nieuwe regels voor afkoop van een klein pensioen

De regels voor het afkopen van pensioen veranderen. Lees verder ›