IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dag contant geld! Binnenkort gaat alles digitaal

Gaat het ervan komen? Wordt contant geld in de nabije toekomst afgeschaft? De discussie steekt telkens weer de kop op. Afschaffen dat dure, onhandige contante geld. Compleet overbodig in het huidige technologietijdperk. Toch?

Vooropgesteld: overheden kunnen niet wachten tot het zo ver is, een cashloze maatschappij. Zweden is daar momenteel het verst mee, schreef het FD onlangs. Dat geldt ook voor centrale banken en gewone banken. 

De voordelen zijn overduidelijk voor deze twee. De overheid heeft volmaakt zicht op elke cent die uitgegeven wordt, de banken zijn af van het relatief dure contante geld: geen pinautomaten meer, geld tellen, et cetera. Maar hoe zit het met de gewone burger? 

Check: Zo simpel is gedisciplineerd met je geld omgaan

Ramkraken en cryptomunten

Voor het bedrijfsleven is het ook prettig: de betaling is nagenoeg real time binnen. Centrale banken krijgen (nog) meer grip op de economie. De technologie is inmiddels zo ver dat het ook kan: (elektronisch) betalen is mogelijk op allerlei manieren. Met een bankpas of creditcard of smartphone: Super efficiënt en snel.

Bovendien: Ramkraken en gewapende overvallen hebben geen zin meer, alleen cybercriminaliteit loont nog. Ook het zwartgeldcircuit krijgt het lastiger, al is het een illusie te denken dat criminaliteit er effectief mee bestreden zal worden. Die beroepsgroep zal ongetwijfeld naar alternatieven grijpen als goud en cryptomunten.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: allemaal voordelen, gemak dient de mens. 

Check: Let op! Geld hebben kost geld.

Maar nu de nadelen...

Landen als Zweden, waar contant geld nog maar 1,5% van het betalingsverkeer voor zijn rekening neemt, en Noorwegen dat ernaar streeft om contant geld af te schaffen, zijn hiermee het verst. Maar dan nu de nadelen, want die zijn er ook: iets waar voorstanders vaak makkelijk overheen kijken. 

Allereerst de technologie: er moet geen stroomstoring zijn, je moet wel je smartphone bij je hebben en het betalingsverkeer moet wel werken. Reden voor De Nederlandsche Bank om te pleiten voor een systeem waarbij betalen met contant geld in principe mogelijk moet zijn.

Belangrijker: je verliest elke vorm van privacy als contant geld wordt afgeschaft. De overheid, banken, technologiebedrijven weten tot op de cent nauwkeurig waar je wat aan uitgeeft.

Nu heeft de gemiddelde (brave) burger niets te verbergen, maar dat maakt niet uit. Desondanks heb je wél recht op privacy, en de mogelijkheid daartoe. 

Check: Sparen voor je pensioen: durf creatief te zijn

Onderschat het niet

Nog een niet te onderschatten nadeel: je kunt zomaar een conflict met de overheid krijgen. Diezelfde overheid kan dan met een druk op de knop zorgen dat je niet meer bij je geld kunt. Dat klinkt onaangenaam en dat is het natuurlijk ook.

Toch iets om je bewust van te zijn. En hier blijft het niet bij, qua nadelen. Banken masseren het publiek langzaam om te wennen aan negatieve rentes. Rente betalen over jouw spaargeld, stel je voor. Sterker nog, geen rente ontvangen en al wel wat kosten in rekening gebracht krijgen op de spaarrekening komt effectief op hetzelfde neer.

En dan wordt het toch lastig het spaargeld onder het matras te bewaren als contant geld eenmaal is afgeschaft. 

Check: Is het slim om te sparen tegen een hogere rente bij een buitenlandse bank?

Gerelateerde Tools

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. HrdeBok 5 aug 2017 om 11:22 0
    Als U op de verkeerde partij stemt, wordt je uit de computer verwwijderd en kunt U niets meer kopen!
  2. Niet mee eens 11 okt 2017 om 17:13 0
    Ik vind het persoonlijk een onprettig gevoel om alles in handen van de overheid te leggen. Ik als brave burger heb misschien niets te verbergen, maar ik heb wel recht op mijn privacy. En met al die hackers weet je het maar nooit, je wordt zo (digitaal) overvallen. Ik heb daarnaast ook geen internet op alle plekken, ik leef nog ouderwets van wifi, maar ook die ruimte moet er zijn vind ik: ik hoef namelijk niet overal internet, maar met alleen digitaal geld heb ik geen keuze en word ik gedwongen om mee te gaan met de tijd. Dit zou een keuze moeten blijven.

    Voordat je het weet zijn er websites met je gegevens en is er 0 privacy over. We laten alles maar toe. Dit is niet nodig. Straks vinden we het normaal dat je op websites alles kunt vinden over iedereen (http://hiervindtualles.nl/). Dit kan toch geen realiteit worden..

2 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Nieuwe regels voor afkoop van een klein pensioen

De regels voor het afkopen van pensioen veranderen. Lees verder ›