IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo simpel is gedisciplineerd met je geld omgaan

Altijd een stukje maand over aan het einde van je geld? Volg een paar lessen en het is opgelost, aldus The Wall Street Journal. Uit onderzoek blijkt dat studenten die speciale lessen kregen, veel minder impulsieve beslissingen maken met geld.

Om succesvol te kunnen beleggen moet je zelfbeheersing hebben: hoe langer je de beloning uitstelt, hoe beter. De vraag is of dit soort zelfbeheersing aan te leren is. Uit deze recente studie blijkt dus dat het mogelijk is.

Onderzoekers van de Utah State University kwamen erachter dat studenten die simpele lessen volgden over geld, bereid waren om te wachten op een grotere pot met honing in de vorm van geld. De studenten die deze lessen niet gevolgd hebben, waren minder geduldig. 

"We zien bewijs dat we mensen kunnen leren om zichzelf te beheersen," zegt William DeHart, een student aan de Utah State University. De onderzoekers bekeken het gedrag van twee groepen studenten in één semester.

Lees ook: De drie grootste financiele fouten die je kunt voorkomen als dertiger

Langer wachten; grotere beloning

De onderzoekers keken of studenten bereid waren te wachten op een grotere beloning, of dat ze liever gelijk een kleiner bedrag wilden hebben. De onderzoeksgroep bestond uit een groep van 237 studenten die allemaal een semester les kregen over geld en een groep van 80 studenten die dat niet kreeg.

Beide groepen werden in het begin van de periode getest en aan het einde gevraagd naar hun bereidheid om te wachten op een grotere uitbetaling en hun perceptie van risico.

"We zagen een verschil in beheersing tegen het einde van het semester bij de groep die les heeft gehad over geld en niet bij de controle-groep," zegt DeHart. Die conclusie geldt voor alle studenten, ongeacht hun startniveau aan het begin van het semester.

Beleggen is geduld hebben

Professionals zeggen dat geduld van levensbelang is voor beleggers, maar veel beleggers zijn daar niet van doordrongen.

Zo moet Jeff Carbone, oprichter van Cornerstone Financial Partners, klanten er constant aan herinneren dat de beleggingen voor de lange termijn zijn. Iedereen heeft echter een kortetermijnhorizon. De lange termijn is morgen.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat studenten meer bereid waren om risico te nemen nadat ze lessen over geld hadden gevolgd. Toch moet er nog onderzocht worden wat de langetermijneffecten zijn van die geldlessen.

Lees ook: Je kind met geld leren omgaan 5 tips

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

7 dingen om op te besparen zodat je meer overhoudt voor later

Aan deze dingen geef je waarschijnlijk net als veel anderen toch echt we... Lees verder ›