IEXGeld

Dossiers

Profiel

Let op! Geld hebben kost geld.

He he, het is zover.

Triodos is vandaag de eerste Nederlandse bank die de spaarrente officieel verlaagt tot 0,0%. Oftewel, je mag je geld nog wel stallen bij de bank, maar verwacht er niets meer voor terug. Eigenlijk zeggen de groene bankiers daarmee gewoon dat ze geen prijs meer stellen op je spaargeld, omdat ze kennelijk niet in staat zijn om er genoeg aan te verdienen om nog een beetje rente uit te kunnen keren.

Dat Triodos de eerste bank is die de nul bereikt is geen verrassing. Ze gaven al lange tijd de laagste spaarrente in Nederland. De aantrekkingskracht van Triodos zit hem in het duurzame karakter van de bank, niet in het rendement op je spaargeld.

Maar toch: nul procent is wel heel weinig. Je geld onder je matras leggen is daarmee officieel even lucratief geworden als sparen bij Triodos Bank. De enige reden om het toch op de bank te zetten is misschien dat het daar veiliger is voor inbrekers.

Lees ook: Dit moet je weten over negatieve spaarrente

Je geld wordt minder waard

Misschien moet sparen, net als lenen, vanaf nu ook maar worden voorzien van een waarschuwing. Pas op! Geld sparen kost geld. Want rente krijg je niet (of nauwelijks) meer, maar je geld wordt wel ieder jaar minder waard door inflatie (1,8% volgens de laatste meting) en je betaalt ook nog eens vermogensrendementsheffing. Oftewel, een Triodos-spaarrekening levert je nu -3% rendement.

De vraag is alleen: wat is het alternatief? Andere banken geven nog wel een pietsie rente, maar ook daar teer je per saldo ieder jaar in op je vermogen. Bij de grote banken is het een kwestie van tijd voor ook zij de nullijn aantikken: de rente bij ABN Amro, ING en Rabobank varieert tussen de 0,15% en de 0,25%. Daar win je ook geen beleggingswedstrijd mee.

Nieuws: Spaarrente onder het nulpunt

Als je alleen spaart om geld opzij te zetten – en je het matras te onveilig vindt - dan zul je moeten leren leven met banken die je geld met zichtbare tegenzin in ontvangst nemen. Sparen voor vermogensopbouw, dat doe je al lang niet meer.

Wie genoeg rendement wil maken om iets op te bouwen voor later zal moeten beleggen. Ja, dat is riskanter dan sparen, want je kan verliezen oplopen. Maar je kunt het ook omdraaien. Met sparen heb je al geruime tijd de zekerheid van verlies, met beleggen in ieder geval een kans om er nog wel positief uit te springen.

Beginnen met beleggen? Met deze tips ga je onbezorgd van start.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›