IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nederland oververzekerd? Check je dekking, maar sluit niet blindelings over.

De afgelopen weken vochten online verzekeraar AllSecur en online prijsvergelijker Pricewise om aandacht voor het nieuws dat meer dan 60% van de automobilisten een allrisk- of beperkt-casco-dekking heeft, die niet meer zou passen bij de leeftijd van hun auto. Wat moet je met dat nieuws als autorijder? Mijn advies is: check je dekking, maar sluit niet blindelings over!

Lees ook: Voorkom dat je auto is over- of onderverzekerd

In Nederland ben je verplicht je auto minimaal WA te verzekeren voor schade die jij bij anderen veroorzaakt. Is je auto net nieuw? Dan kiezen de meeste mensen voor een allrisk-autoverzekering. Voor auto's tussen de zes en tien jaar oud geldt dat vaak beperkte cascodekking wordt aangeraden. Betekent dit dat je op de zesde verjaardag van je auto direct moet overstappen? Nee, zeker niet. Sluit nooit blindelings je autoverzekering over, want er zijn allerlei factoren die invloed hebben op de dekking die bij jouw situatie past.

Dekking onder de loep

Welke verzekering is dan passend? Er zijn enkele bekende vuistregels: is je auto bijvoorbeeld ouder dan 6 jaar, dan is het aan te raden je dekking eens onder de loep te nemen. Dit betekent niet dat je de dekking automatisch moet downgraden. Er is tegenwoordig zoveel maatwerk mogelijk.

De premies komen niet meer uit een boekje, maar worden berekend op basis van heel wat variabelen, waardoor de premieverschillen tussen all-risk en WA soms kleiner zijn dan je zou verwachten. Als je een oude brik hebt kan de extra premie voor all-risk zo weinig zijn dat het toch interessant is om daarmee alleen al ruitschade af te dekken.

Check de dagwaarde

Ook andere factoren spelen een belangrijke rol, zoals: hoe afhankelijk ben je van je auto? Heb je voldoende financiële middelen om je auto te vervangen wanneer de verzekering niet voldoende dekt? Ben je nog een lening voor de auto aan het afbetalen? Hoe hoog is de dagwaarde ondanks de leeftijd werkelijk? Denk goed over deze zaken na, voordat je besluit je autoverzekering aan te passen.

Een autoverzekering is een product op maat. Daarom is het verstandig regelmatig te checken of je dekking nog passend is bij jouw persoonlijke situatie. Zo betaal je nooit teveel voor je autoverzekering en kom je bovendien niet voor vervelende verrassingen te staan.

Lees ook: Kleine schade aan je auto? Vergeet de verzekeraar!

Lees ook:

6 tips om bankfraude te voorkomen

Miljoenen Nederlanders zijn nog altijd vatbaar voor bankfraude. Lees verder ›