IEXGeld

Dossiers

Profiel

Voorkom dat je auto is over- of onderverzekerd

Meer dan 65% van de 7,5 miljoen Nederlandse personenauto's (privébezit) is over- of onderverzekerd. Dat komt naar voren in onderzoek van vergelijkingssite Pricewise.nl.

46% van de auto's is oververzekerd. Onderverzekering komt minder voor, namelijk in ruim 20% van de gevallen. Slechts 34% heeft een passende dekking.

Van de mensen met enkel een WA-verzekering blijkt 58% onderverzekerd. In de categorie WA + beperkt casco is 35% oververzekerd en 37% onderverzekerd. Van degenen met een all risk-verzekering (ofwel WA + volledig casco) kan 66% ook prima uit de voeten met alleen een WA-verzekering of een WA + beperkt casco-verzekering.

Meer over autoverzekeringen lezen? Kijk dan eens hier.

Beste verzekering voor iedereen verschillend

Waar gaat het vooral mis? Hans de Kok, directeur van Pricewise, zegt: "Veel mensen staan er niet bij stil dat de waarde van hun auto daalt. Na een paar jaar is het wellicht logischer om een andere verzekering af te sluiten."

Eén algemeen verzekeringsadvies is echter niet te geven. "Het verschilt van persoon tot persoon. Bijvoorbeeld: heb je nog een lening uitstaan voor de auto of is de auto ook nodig voor je werk, dan kun je misschien beter kiezen voor een ruime dekking. Dat geldt ook voor het geval je weinig geld op de spaarbank hebt staan."

Check ook: Kleine schade aan je auto? Vergeet de verzekeraar!

100 tot 500 euro per jaar besparen

Opvallend is dat bijna 20% van de auto-eigenaren hun auto maximaal verzekert. Ze hebben een all risk-verzekering, terwijl een WA-verzekering in de meeste gevallen ook goed genoeg zou zijn.

Hans de Kok: "Je moet goed nagaan of een ruimere verzekering je geld waard is. Als je auto is oververzekerd kun je door een passende dekking te kiezen wel 100 tot ruim 500 euro per jaar besparen."

Om te kijken of jij je autoverzekering op orde hebt, of misschien een andere dekking moet kiezen, kun je een vergelijkingssite raadplegen. Daarop kun je zien of overstappen naar een andere verzekering gunstig is.

Voorkom dubbele verzekering

Overigens komt oververzekering bij auto's niet alleen doordat automobilisten een te hoge dekking kiezen of die te lang aanhouden, vertelt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars aan Pricewise.

"Vaak zijn ze ook nog eens dubbel verzekerd voor autopech. Als je bijvoorbeeld lid bent van de ANWB, heb je geen extra pechhulp nodig." Het kan, kortom, lonen even in de verzekeringspapieren te duiken en alles op een rij te zetten.

Lees ook: Een autoverzekering afsluiten: maak de juiste keuze en bespaar

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›