IEXGeld

Dossiers

Profiel

Spaarrente onder het nulpunt

Bij de Zwitserse bank UBS moeten Europese spaarders met grote vermogens vanaf mei een boete betalen van 0,6%. Het is het gevolg van het negatieverentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Het beleid moet er kort gezegd voor zorgen dat mensen en bedrijven meer geld uitgeven en investeren.

Europese spaarders hebben het al een tijd moeilijk, maar nu worden de druiven wel heel zuur. Met name de mensen met grote vermogens en weinig vertrouwen in de aandelenmarkt krijgen de rekening gepresenteerd van het rentebeleid. Dat blijkt eens te meer uit een nieuwtje uit de keuken van Bloomberg.

Check ook: Dit moet je weten over negatieve spaarrente

Het mediabedrijf zegt namelijk bevestiging te hebben gekregen van UBS - een van de grootste banken ter wereld voor vermogende particulieren - dat ze vanaf mei beleggers met meer dan 1 miljoen euro aan spaargeld een boete opleggen van 0,6%. En het is slikken of stikken, want wie niet akkoord gaat, wordt geschrapt als klant.

Triodos: spaarrente naar 0%

UBS zegt dat het deze stap wel moet maken vanwege de hoge kosten voor de bank. Ook de bank moet namelijk sinds enige tijd betalen voor hun overtollige geld dat ze tijdelijk stallen bij de ECB.

De kans dat de stap van UBS navolging krijgt is volgens Bloomberg levensgroot. Ook Julius Bär, Bank of New York Mellon, Goldman Sachs en Credit Suisse laten institutionele beleggers nu al selectief betalen. En in Nederland heeft Triodos besloten de spaarrente te verlagen naar 0%.

Nieuws: Let op! Geld hebben kost geld.

Nederlandse spaarders de dupe

Vergelijkingssite Spaarrente.nl verwacht dat Rabobank, ABN Amro en ING snel zullen volgen. Eerst met een verlaging van 0,2% naar 0%, en wie weet later ook wel met een negatieve spaarrente.

Nederlandse spaarders zijn extra de dupe van de lage rentestanden omdat zij, in tegenstelling tot spaarders en beleggers uit veel andere landen, de bekende vermogensbelasting moeten betalen. Bovendien loopt de inflatie in Nederland relatief snel op.

Check ook: Begin nú met beleggen voor je pensioen

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

9 slimme beleggingsstrategieën

Heb een plan en zorg dat je je portefeuille tijdig herbalanceert. En nog... Lees verder ›