IEXGeld

Dossiers

Profiel

Gaat de hypotheekrente stijgen?

Ongeveer een jaar geleden voorspelde ik dat de hypotheekrente verder zou gaan dalen. Ik zei het volgende over de hypotheekrente.

"Het zou mij niet verbazen als de tienjarige rentevastperiode onder de 2% komt. En de twintigjarige rentevastperiode onder de 2,5%."

Op het ogenblik is de laagste hypotheekrente voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor tien jaar vast 1,64% en voor een rentevastperiode van twintig jaar 2,24%.

De vraag naar koopwoningen was groot. Logisch dat de huizenprijzen flink zijn gestegen in 2016.

Maar er ontstonden ook vreemde situaties op de woningmarkt. In Amsterdam (ook in andere gemeentes) werden bijna alle woningen boven de vraagprijs gekocht. Bovendien werden veel woningen verkocht zonder dat er sprake was van ontbindende voorwaarden.

Lees ook: Huis kopen zonder voorwaarden zou verboden moeten worden

Huis kopen 2017: weinig veranderingen

Nu kijk ik graag even naar het komende jaar: 2017. Wat zal er dan gebeuren?

Er zal niet veel veranderen. Er is wel een kans dat de hypotheekrente wat gaat stijgen. Dit zal een verdere stijging van de huizenprijzen niet voorkomen. Die zullen ook in 2017 met een paar procent gaan stijgen.

Kopen blijft in vergelijking met huren aantrekkelijk. Dit heeft vooral te maken met de hoge huurprijzen. NHG gaat ook een handje helpen. Zij hebben de koopsom in 2017 verhoogd naar 245.000 euro.

Het blijft in 2017 mogelijk om 1% kosten koper mee te financieren. De maximale hypotheek wordt dan 247.450 euro.

Kopers moeten dus meer eigen middelen meenemen om een woning te kunnen kopen. Ouders kunnen hun kinderen wel helpen. In 2017 mag er maximaal 100.000 euro eenmalig geschonken worden. Een zeer leuk bedrag.

Lees ook: Stappenplan: zo koop je een huis

Wie is aansprakelijk bij financiële problemen?

Tot slot nog even naar de banken die hypotheken verstrekken. De afgelopen maanden hebben diverse banken weer aangegeven om de komende tijd mensen te gaan ontslaan. Dit betekent dat er steeds minder personeel beschikbaar is om hypotheekaanvragen te beoordelen.

Om dit toch in een korte tijd te bewerkstelligen, kiezen steeds meer banken ervoor om minder formulieren op te vragen. De hypotheekadviseur krijgt dus meer verantwoordelijkheid. Ik vraag me af of dit verstandig is.

Bovendien is de vraag, wie aansprakelijk is als er financiële problemen ontstaan bij een huizenbezitter waarbij NHG de zaak afwijst. Dit kan voorkomen als niet alle juiste benodigde formulieren in orde waren bij het afsluiten van de hypotheek.

Studieschuld niet meegenomen

Stel dat een hypotheekadviseur is vergeten rekening te houden met een studieschuld. Door deze studieschuld blijkt (achteraf gezien) de verstrekte hypotheek met NHG niet mogelijk te zijn. Normaal is dan de bank die de hypotheek verstrekt aansprakelijk en zal NHG moeten overnemen.

Nu banken niet alles meer controleren, ben ik benieuwd of in deze situaties de hypotheekadviseur aansprakelijk kan worden gesteld. Nogmaals ik ben van mening dat dit geen goede zaak is. Hypotheekadviseurs moeten nu eenmaal goed gecontroleerd worden. Er zijn genoeg bewijzen uit het verleden die dit aantonen.

Meer columns van Jos Koets lezen? Klik hier!

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Prijsstijging koophuizen vlakt verder af. Hoe zit het in jouw provincie?

In Flevoland, Drenthe en Groningen stegen de huizenprijzen het hardst. Z... Lees verder ›