IEXGeld

Dossiers

Profiel

Stappenplan: hoe koop ik een huis?

Heb je plannen om een huis te gaan kopen, dan is het verstandig om niet over één nacht ijs te gaan. Maar welke stappen moet je eigenlijk doorlopen als je een huis wil gaan kopen?

De ervaring leert dat de meeste toekomstige kopers verkeerd te werk gaan. Ze berekenen vaak op internet wat zij maximaal aan hypotheek kunnen krijgen en gaan daarna een geschikte woning zoeken. Het is verstandig dit anders te doen. Hieronder een stappenplan voor het kopen van een huis. Hierbij opgemerkt dat sommige stappen tegelijk kunnen worden genomen!

1. Zet de voor- en nadelen van huren en kopen goed op een rij

Voordelen van een koopwoning kunnen zijn:

  • Bij een lage hypotheekrente is het mogelijk om die voor een lange periode (minimaal tien jaar) vast te zetten. De maandlasten zijn dan voor een redelijke periode gelijk te houden. Wel zijn er altijd variabele lasten die ervoor kunnen zorgen dat de maandlasten toch stijgen in de toekomst. De gemeente en Den Haag bepalen deze variabele lasten.

  • Door de schaarste op de huurmarkt voor woningen met een huur van 400 tot 700 euro moeten mensen die binnen dit huursegment willen verhuizen heel lang wachten. De vraag naar deze huurwoningen is enorm waardoor wachttijden van meer dan vijf jaar normaal zijn. Het is logisch dat veel mensen niet het geduld hebben om hier op te wachten.

  • Huurprijzen kunnen flink stijgen. In veel gevallen blijkt dat kopen op maandbasis goedkoper is dan huren!

  • Door de verplichte aflossing in de hypotheek (sinds 1 januari 2013 voor starters) moet de hypotheek na dertig jaar voor een groot gedeelte (of helemaal) afgelost zijn. Dit kun je zien als het opbouwen van vermogen.

Nadelen:

  • De huizenprijzen kunnen dalen, waardoor je met een hogere hypotheek kan komen te zitten dan de waarde van je woning is.

  • Je moet rekening houden met onzekerheiden. Bijvoorbeeld: stel dat je wordt ontslagen?

  • Het kan moeilijk zijn om je huis uiteindelijk met winst door te verkopen.

  • Het onderhoud van een koopwoning is duur, vooral als je twee linkerhanden hebt. Voor ieder klein onderhoud moet je dan hulp inroepen.

  • De maximale hypotheek met hetzelfde inkomen is in de afgelopen jaren flink verlaagd. Als deze trend doorzet, betekent dat dat je met je inkomen een huis moet kopen met een lagere koopprijs dan nu het geval is. Vooral voor huidige huiseigenaren kan dit een groot probleem worden omdat zij niet met een restschuld willen blijven zitten.

  • Als huiseigenaar ben je volledig afhankelijk van de maatregelen die genomen worden in Den Haag. De kans is groot dat in de toekomst de hypotheekrenteaftrek nog verder beperkt wordt of zelfs helemaal wordt afgeschaft.

2. Wat zijn de maandlasten als je een woning hebt gekocht en wat kun je maximaal aan hypotheek krijgen?

In wat voor huis wil je graag wonen? Neem een huur- en een koopwoning en vergelijk de maandlasten met elkaar. Het is hierbij verstandig om een adviseur een berekening te laten maken van de bruto- en netto maandlasten van de hypotheek. Een adviseur kan dan meteen berekenen wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen (met daarbij de maandlasten).

3. Bepaal welke hypotheekvorm en welke rentevastperiode je mag, kan en wilt nemen

Voor starters zijn er slechts twee hypotheekvormen waaruit je kunt kiezen om renteaftrek te kunnen krijgen:

  • een annuïteitenhypotheek
  • een lineaire hypotheek

Een adviseur kan beide hypotheekvormen apart en gecombineerd berekenen. Hierbij kan de adviseur direct rekening houden met diverse rentevastperiodes. Hoe langer de hypotheekrente wordt vastgezet, hoe hoger de hypotheekrente. Natuurlijk is het verstandig om ook de voorwaarden van de hypotheek op te vragen bij de adviseur. Je hebt dan ruim de tijd om ze goed door te lezen.

Lees ook: Stappenplan: een hypotheek afsluiten

4. Ga minimaal een paar maanden leven (maandlasten als uitgavenpatroon) alsof je al in je koopwoning woont

Je hebt besloten een woning te gaan kopen. De bruto en netto maandlasten zijn bekend. Je moet dan ook nog rekening houden met bijkomende (maandelijkse) uitgaven, zoals verzekeringen, onderhoud van de woning, diverse gemeentelijke belastingen.

Wat (bijna) niemand in Nederland doet, is alvast te gaan leven alsof je het huis al hebt gekocht. Je kunt zo alvast wennen aan de nieuwe maandlasten. Bovendien kom je erachter of je de maandlasten daadwerkelijk (gemakkelijk) kunt betalen.

5. Bekijk waar je eventueel een huis wilt kopen en bepaal je wensen met betrekking tot je nieuwe woning

In welke regio, plaats en wijk wil je graag gaan wonen? Je moet dan natuurlijk alvast rekening houden met je toekomstwensen (bijvoorbeeld het krijgen van kinderen). Een te kleine woning kopen betekent dat je over een paar jaar weer moet verhuizen, met alle bijkomende extra kosten.

Maak een lijst met eisen waaraan je nieuwe huis moet voldoen. Denk aan parkeerruimte, een open keuken, de ligging van de tuin, enzovoort. Maak ook een lijst van zaken die je per se niet wilt in je nieuwe huis.

6. Neem ongeveer twintig woningen die te koop staan en bekijk hoe de prijzen van deze woningen zich ontwikkelen

Om een goed beeld te krijgen van de ontwikkeling van de huizenprijzen is het verstandig om van een flink aantal woningen in verschillende woonwijken bij te houden hoe de prijs zich ontwikkelt.

7. Ga op verschillende tijden en dagen de woonwijken in en bekijk hoe de omgeving is

Je hebt besloten in welke wijk je graag wil wonen. Het is nu verstandig om op diverse tijdstippen en dagen de woonwijk te verkennen. Zo krijg je een goed beeld hoe de mensen in die wijk leven en of dit aan jouw wensen voldoet.

8. Ga een woning minimaal twee keer bezichtigen, liefst ook een keer bij slecht weer

Een woning kopen na slechts één bezichtiging is onverstandig. Je kan het huis nooit in één keer goed bekijken. Het is daarom verstandig om een aantal keer te gaan kijken. Is de woning bij slecht weer ook nog zo leuk? Probeer een goed beeld te vormen over hoe je de woning wilt gaan inrichten. Is er dan nog steeds genoeg ruimte?

9. Voordat je op een huis gaat bieden, is het verstandig om de kadastrale gegevens van gelijkwaardige huizen op te vragen

Voordat je daadwerkelijk wil gaan bieden, is het verstandig om de kadastrale gegevens op te vragen van gelijkwaardige woningen. Je krijgt dan een goed beeld voor welke prijs de woningen in de straat in het verleden zijn verkocht. Bovendien kan je woningen vergelijken met de woning die jij wil kopen. Hoe is de staat van jouw woning in vergelijking met de andere woningen in de buurt?

10. Laat het bieden op de woning doen door iemand die er niet verliefd op is

Het bieden op een huis levert voor veel kopers behoorlijk wat stress op. Dit heeft ermee te maken dat de kopers de woning graag willen kopen. Hierdoor komt het vaak voor dat er voor de woning een te hoog bedrag wordt betaald. Het bieden overlaten aan een ander persoon (adviseur of makelaar) zorgt voor minder stress en kan geld opleveren.

Tot slot een algemene tip:

Gebruik de checklist hypotheekgesprek op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarop kun je controleren of het adviesgesprek goed is verlopen. Mochten er zaken niet aan bod zijn gekomen waar je nog vragen over hebt, dan moet je hier altijd contact over opnemen met je adviseur.

Volgende keer verder gaan?

Sla je voortgang op en onthoud waar je gebleven bent.

Maak een gratis account aan Ben je al lid? Log in

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›