IEXGeld

Dossiers

Profiel

Regenwater is ook water

Alle kleine beetjes helpen, daar draait In The Pocket om. De rubriek met kleine - en soms wel héél kleine - bespaartips.


Veel regenwater gaat rechtstreeks via de regenpijp het riool in. Zonde eigenlijk, want het is slecht voor het milieu en slecht voor je portemonnee. 

Het regenwater dat in het riool terechtkomt moet namelijk samen met écht vies water gezuiverd worden. Terwijl regenwater zo geschikt is voor allerlei doeleinden. Dus koppel je regenpijp los van het riool en zet er een regenton onder.

Het opgevangen water kun je gebruiken om ramen te wassen, de planten water te geven, je auto te wassen of zelfs om de wc door te spoelen.

Lees ook: Met deze tip bespaar je 200 euro

Een rekenvoorbeeld

Stel je gebuikt regenwater in plaats van water uit de kraan om de planten in je tuin (of balkon) water te geven. In de zomermaanden geef je je planten gemiddeld twee keer per week extra water. Hiervoor gebruik je 10 gieters van 10 liter (is 100 liter) per keer.

Vier maanden lang twee keer per week is afgerond 36 keer 100 liter is 3.600 liter. Gemiddeld kost 1 liter water 0,0015 euro (inclusief belasting, maar exlusief vastrecht en BTW). Dus kosten: 5,40 euro. Die bespaar je dan weer mooi en je helpt dus het milieu.

Lees ook: Besparen op afronden, betaal soms met pin en soms cash

Maar stel dat je het regenwater ook nog gebruikt om de buitenboel schoon te maken (met circa 20 liter water elke maand) en de ramen te lappen (ook ongeveer 20 liter per maand), dan zou dat je met kraanwater (40 x 12 x 0,015) 7,20 per jaar kosten. 

Regenton: eerst investeren

Heb je geen regenton staan, dan moet je wel eerst investeren voordat je kan gaan besparen. Een regenton kost zo'n 40 euro. Dus bij bovenstaand gebruik, heb je na iets meer dan drie jaar de investering eruit en kan het echte besparen gaan beginnen.

Lees ook: Voorkom sluipgebruik en bespaar!

Er zijn natuurlijk nog veel meer zaken die je met regenwater kunt doen in plaats van kraanwater. Je huisdieren kan je regenwater te drinken geven, je kan de planten binnen ook regenwater geven. En ook andere schoonmaakklussen in huis kunnen prima met regenwater.

Meer bespaartips lezen? Hier vind je onze bespaarspecial!

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›