IEXGeld

Dossiers

Profiel

In het kort: de woekerpolis uitgelegd

De financiële wereld is heel wat begrippen rijk. Sommige termen zijn eenvoudig en veelvoorkomend, andere woorden liggen - in elk geval op het eerste gezicht - minder voor de hand. 

In de rubriek What the...finance nemen we iedere week een wetenswaardig financieel begrip, afkomstig van De Financiële Begrippenlijst (dfbonline.nl), onder de loep. Vandaag behandelt Dorien Aaftink van Finance Chick het woord woekerpolis.


Een woekerpolis is een beleggingsverzekering die niet voldoet aan wat de klant kon verwachten, met verborgen kosten en waarvan de opbrengsten enorm tegenvallen. Dat is de definitie van een woekerpolis, een woord dat vrij regelmatig in het (financiële) nieuws voorbij komt. Hoe zit dat precies?

Beleggingsverzekeringen

Even terug in de tijd: wat is er gebeurd? In de jaren negentig ging het voor de wind met de economie en stond de aandelenmarkt er gunstig voor.

Het leek toen slim te zijn om een beleggingsverzekering af te sluiten. Daarmee kon je met een relatief lage inleg toch veel geld binnenhalen, als het maar lang genoeg goed zou gaan met de aandelenmarkt.

Deze verzekeringen werden vooral afgesloten voor het aflossen van een hypotheek of als aanvulling op de oude dag (hier lees je meer over de verschillende soorten woekerpolissen die er zijn).

Meer informatie over woekerpolissen vind je hier.

De woekerpolisaffaire

Helaas keerden de gunstige economische tijden en bleek in 2006 dat veel verzekeraars niet deden wat ze beloofden.

De resultaten op de beurs vielen tegen en verzekeraars hielden hoge kosten in zonder de klant hierover te informeren. Gevolg: een lagere opbrengst voor de klant.

De rel die ontstond staat bekend als de woekerpolisaffaire. Daardoor kregen beleggingsverzekeringen de bijnaam woekerpolis. Overigens, niet alle beleggingsverzekeringen zijn woekerpolissen!

Woekerpolis: oplossingen

Waarom praten we er zo vaak over? Nog steeds zijn woekerpolissen vaak in het nieuws. Er zijn nog altijd veel mensen met een woekerpolis, geregeld zonder dat ze het weten. De problemen zijn nog niet (overal) verholpen (hier lees je hoe je kunt checken of je verzekering een woekerpolis is).

Mensen met een woekerpolis worden door financiële dienstverleners opgeroepen om de woekerpolis te herstellen om te proberen het verloren kapitaal te redden.

Verder worden klachten rondom woekerpolissen verzameld en gebundeld en staan verzekeraars onder druk: zij moeten snel met een passende oplossing komen (hier lees je wat je kunt doen als je je polis aan wilt pakken).

Lees ook: Woekerpolis op de plank? Wacht niet tot je verzekeraar belt!

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

De huizenprijzen trekken weer aan: met deze 6 tips kun je besparen

De Nederlandse huizenmarkt is al een tijdje voor veel mensen een gevoeli... Lees verder ›