IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom je steeds minder kunt lenen voor een huis

De financiële wereld is heel wat begrippen rijk. Sommige termen zijn eenvoudig en veelvoorkomend. Andere woorden liggen, in elk geval op het eerste gezicht, minder voor de hand.

In de rubriek What the...finance nemen we iedere week een wetenswaardig financieel begrip, afkomstig van De Financiële Begrippenlijst (dfbonline.nl), onder de loep. Vandaag: loan-to-value.


De hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen als je een woning wilt kopen, hangt van verschillende zaken af. Van de hoogte van je inkomen bijvoorbeeld. En ook van de woningwaarde. Bij dat tweede punt komt de loan-to-value-ratio (LVT) om de hoek kijken. Hoe zit dat?

Lees ook: Je maximale hypotheek wordt lager. Dit verandert er.

Van 106% naar 100%

LVT is de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de woningwaarde. Bedoeld om huiseigenaren te beschermen tegen hoge kostenposten. De hoogte van de hypotheek moest meer in verhouding komen te staan met de waarde van het huis.

In 2011 kon je nog 106% van de woningwaarde lenen. In 2013 was dat 105%. Tegenwoordig moet je het als koper met maximaal 102% doen.

Ieder jaar wordt de maximale hypotheek met één procentpunt verlaagd, tot aan 2018. Wil je dan een hypotheek afsluiten, dan kun je nog maar 100% van de woningwaarde lenen.

Eigen geld inleggen

Het kan het kopen van een huis lastiger maken, want het betekent dat er eigen geld moet worden bijgelegd. Wie een huis koopt, heeft in de regel immers meer geld nodig dan alleen die koopsom. De kosten koper vormen bijvoorbeeld een bijkomende kostenpost.

Meer over dit onderwerp lees je hier en hier.

Lees ook: Wordt de maximale hypotheek nóg lager?

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Hoeveel eigen geld moet je in je nieuwe woning steken?

Soms moet je enorm veel geld meebrengen, soms niet. Wij leggen uit hoe h... Lees verder ›