IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je geld laten beleggen: aan wie vertrouw je het toe?

Het zijn horrorscenario's: iemand gaat er met je geld vandoor of je verliest een groot gedeelte van je inleg. Bijvoorbeeld doordat de risico's van je belegging onduidelijk waren of je zaken hebt gedaan met een onbetrouwbare partij.

Helaas zijn dit geen fantasieverhalen. Het is altijd oppassen aan wie je je geld toevertrouwt. Lees bijvoorbeeld de volgende waarschuwingen van de AFM en oordeel zelf: Gino de Haan, malafide beleggingsproductenboilerrooms.

Het is daarom cruciaal om onderzoek te doen naar een vermogensbeheerder, voordat je er definitief mee in zee gaat. Weet aan wie je je geld toevertrouwt! Let in elk geval op de volgende vier onderdelen.

Lees ook: Kies nooit automatisch voor de goedkoopste vermogensbeheerder

1. AFM-vergunning?

Heeft de partij een vergunning van Autoriteit Financiële Markten (AFM)? En is dit de juiste vergunning? Controleer wat de beheerder met je geld kan en mag doen. Het is verstandig alleen te beleggen bij een partij met de juiste vergunningen. Een waarschuwing is hier op zijn plaats: er zijn veel partijen die zichzelf vermogensbeheerder noemen, maar niet over een vermogensbeheervergunning beschikken. De term is vrij te gebruiken. De AFM controleert deze partijen niet.

Lees ook: Een AFM-vergunning is géén garantie voor een goede belegging

Ook zijn er aanbieders die buiten AFM-toezicht opereren. Het aanbod is dan veelal geschikt voor professionele of institutionele beleggers (inleg vanaf 100.000 euro). De AFM acht professionele beleggers zelf in staat een goede afweging te maken van de risico's van de belegging. Als je geen professionele belegger bent of geen professionele begeleiding hebt ingeschakeld, is het verstandig niet te beleggen in dergelijke oplossingen. Je herkent deze beleggingen aan de volgende melding:

2. Aangesloten bij het KIFID & DSI?

Controleer of de vermogensbeheerder aangesloten is bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KIFID). Als je een klacht hebt over een partij, dan kun je bij dit instituut terecht. Bekijk ook of de vermogensbeheerder de uitspraken van het KIFID als bindend beschouwt. Dit geeft je een goed uitgangspunt, mocht je ooit in conflict komen met je vermogensbeheerder.

Controleer daarnaast of de vermogensbeheerder die je op het oog hebt, geregistreerd staat bij het Dutch Securities Institute (DSI). Aan een dergelijke registratie zitten integriteits- en kundigheidscriteria vast. Geregistreerde deelnemers zijn gehouden aan de DSI-gedragscode, waarmee zij aantonen hun cliënten deskundig en eerlijk te bedienen. Je kunt de uitkomsten bekijken in het openbare register op de website van DSI.

Check ook: Is mijn geld eigenlijk wel veilig bij een vermogensbeheerder?

3. Hoe transparant is de vermogensbeheerder?

Hoe transparant is de vermogensbeheerder? Heb je volledig inzicht in alle kosten en een totaal kostencijfer? Worden alle (netto) rendementen gepubliceerd? Gebeurt dat ook over een slecht jaar, zoals 2008? Maakt de vermogensbeheerder inzichtelijk waar de risico's zitten en wat je maximaal kunt verliezen?

Het komt regelmatig voor dat beheerders onvoldoende transparant zijn. Daardoor kun je geen goede vergelijking maken. Doe daarom alleen zaken met vermogensbeheerders die volledig transparant zijn en je alles (kunnen) vertellen. Tegenwoordig kun je online goed checken of alle informatie volledig is.

Lees ook: Zo vergelijk je de kosten van vermogensbeheerders

4. Track record

Het is ook belangrijk om naar de ervaring in een bepaald beleggingsbeleid te kijken. Dat heet het track record. Een lang track record is geen garantie voor toekomstig succes, maar het geeft wel een beeld van hoe een aanbieder heeft gepresteerd, zowel in goede als slechte jaren.

Partijen die over een lange periode hoge rendementen garanderen of presenteren, verdienen nadere bestudering. Een dergelijke prestatie is zeldzaam en gaat altijd gepaard met risico's. Laat je niet verleiden door gouden bergen of mooie verkoopverhalen. Als iets te goed klinkt om waar te zijn, is dat het vaak ook.

Lees ook: Zes vragen om te stellen voor je iemand je geld laat beleggen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›