IEXGeld

Dossiers

Profiel

Kies nooit automatisch voor de goedkoopste vermogensbeheerder

Bart Spronk is oprichter van vergelijkingssite Beleggingsmatch. Hij wil dat iedereen die gaat beleggen eenvoudig een partij - zoals een vermogensbeheerder - kan vinden die bij hem of haar past.

Vanaf nu zul je Bart regelmatig als columnist op IEXGeld voorbij zien komen. Zijn eerste bijdrage vind je hieronder - daarin staat hij onder andere stil bij een onderzoek naar kosten van vermogensbeheer, uitgevoerd de VEB.


De kosten van vermogensbeheerders lopen sterk uiteen, meldden Kassa en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) eerder deze week. Zij onderzochten de kosten van zes vermogensbeheerders.

Het verschil kan oplopen tot duizenden euro's. Een fictieve belegger die voor twintig jaar 25.000 wil beleggen in een neutraal profiel bij Rabobank is zo'n 5000 euro kwijt, terwijl Alex Vermogensbeheer maarliefst 14.000 euro in rekening brengt.

In de onderstaande tabel van VEB zie je de impact van de kosten op het vermogen, bij deze en de vier andere vermogensbeheerders die zijn onderzocht:

Onderzoek vergelijkt appels met peren

Kosten bepalen voor een groot gedeelte het eindresultaat. Want door hoge kosten haal je als belegger minder rendement.

Helaas valt het niet mee om zelf inzicht in alle kosten te krijgen. Aanbieders maken het je niet makkelijk: ze gebruiken verschillende kostenstructuren, die bovendien niet altijd even gemakkelijk te vinden zijn in de verstrekte informatie.

Lees ook: Zo vergelijk je de kosten van vermogensbeheerders

Een onderzoek naar kosten is daarom absoluut toe te juichen. Het biedt inzicht. Wel is het zo dat in het onderzoek van Kassa en VEB appels met peren worden vergeleken. Zo wordt er gesproken over online vermogensbeheerders, terwijl Robeco One en ING Fitvermogen dit niet zijn.

Het zijn execution only-platforms, ingericht voor zelfstandig beleggen. Dit betekent grofweg dat er geen risico-inventarisatie en -monitoring plaatsvindt bij de intake én dat je geen jaarlijkse evaluatie hebt.

Dit onderscheid is van wezenlijk belang. Een vermogensbeheerder heeft een zorgplicht richting de belegger en wordt betaald om je te helpen bij het behalen van je doelstellingen. Bij execution only beleg je daarentegen volledig voor eigen rekening en risico. Dit moet wel bij je passen.

Lees ook: Ga je beleggen, let dan op kosten. Alles wat je uitgeeft, beleg je niet.

Kijk verder dan de kosten

Wel is het fijn dat de VEB pleit voor meer transparantie rondom de kosten. De Autoriteit Financiele Markten (AFM) doet dat ook. Opdat je makkelijker je weg kunt vinden in het land der vermogensbeheerders.

Maar ook als je precies weet waar je wat betaalt ben je er nog niet. Je kunt niet stellen dat je Rabobank altijd moet verkiezen boven Alex Vermogensbeheer, enkel en alleen omdat je dan goedkoper uit bent.

Kijk verder dan de kosten: een goedkope vermogensbeheerder hoeft namelijk geen goede vermogensbeheerder te zijn. En een dure is dit ook niet per definitie.

Je moet het behaalde rendement en het hiervoor gelopen risico bekijken. Verdiep je daarom in het beleggingsbeleid en in het risicobeleid, de behaalde resultaten en de algehele (kwaliteit van de) dienstverlening van de vermogensbeheerder. En stel de vraag: past dit bij jou? Wat moet een vermogensbeheerder jou bieden, behalve lage kosten, wil jij er een goed gevoel bij hebben?

Ga dat na - alléén op basis van het totaalplaatje vind je een partij die in staat is om jouw doelstellingen te behalen.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›