IEXGeld

Dossiers

Profiel

De vijf meest gemaakte fouten bij de belastingaangifte

Het is bijna tijd voor je aangifte inkomstenbelasting: dat kun je in maart of april regelen. Je moet daarbij op aardig wat zaken letten. Op de juiste plek de goede gegevens invullen, niets vergeten. We kloppen het graag af, maar een foutje is snel gemaakt. Finfin van Adfiz zette de vijf volgens hen meest gemaakte fouten op een rij. Je leest ze hieronder. Handig om van op de hoogte te zijn, zodat jij ze in ieder geval niet maakt.

1. Verkeerde gegevens invoeren

Een verkeerd rekeningnummer, een typefout in je naam, een verkeerd bedrag op de verkeerde plaats... Check, check, dubbelcheck je ingevoerde gegevens.

2. De aangifte te laat indienen

Wie zijn aangifte te laat indient, kan een boete krijgen. Zonde van het geld! Je krijgt eerst een herinnering, maar als je daar niet op reageert komt er een aanmaning. Boetes voor te laat inleveren kunnen flink oplopen, schrijft Finfin.

3. Aftrekpost(en) vergeten

Er zijn aardig wat kosten die je mag aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Voorbeelden zijn zorgkosten die buiten je verzekering vallen. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, is het eenvoudig er een (of meer!) over het hoofd te zien. Hierhier en hier lees je meer over aftrekposten.

Lees ook: Vergeet deze aftrekposten niet bij je belastingaangifte

4. Pensioen in de verkeerde rubriek

Je pensioen- of VUT-uitkering hoort in de rubriek loon uit vroegere dienstbetrekking. Dus niet in de rubriek loon uit tegenwoordige dienstbetrekking. Deze rubrieken worden vaak met elkaar verward.

5. Verkeerde WOZ-waarde

Woningeigenaren hebben de WOZ-waarde van hun huis nodig bij de belastingaangifte. Voor de aangifte over 2016 moet je de waarde uit de beschikking die je vorig jaar hebt ontvangen gebruiken. En dus niet het bedrag uit de beschikking die je begin dit jaar hebt ontvangen (of misschien nog gaat ontvangen).

Check ook: Lees dit als je in 2016 een schenking hebt ontvangen

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›