IEXGeld

Dossiers

Profiel

Lees dit als je in 2016 een schenking hebt ontvangen

Als je vorig jaar een schenking hebt ontvangen, bijvoorbeeld van je (groot)ouders, dan kan het zijn dat je daar nu belasting over moet betalen. Hoe zit dat precies? Evi van Lanschot zette de volgende drie aandachtspunten op een rij.

1. Schenking: check de vrijstelling

In 2016 was de schenkingsvrijstelling bij schenkingen van ouder op kind 5.304 euro. Geld dat je van anderen kreeg, bijvoorbeeld opa's en oma's, was voor 2.122 euro belastingvrij. Over het bedrag hierboven moet je belasting betalen. Als de schenking onder het vrijgestelde bedrag blijft, hoef je geen aangifte te doen.

Iets om op te letten: als je van je ouders een hogere schenking gekregen hebt, dan is die (onder voorwaarden) éénmalig vrijgesteld tot 25.449 euro. Als je de schenking gebruikt hebt voor de aanschaf van je eigen woning of aflossing van je eigen woningschuld, dan wordt de éénmalige vrijstelling verhoogd naar 53.016 euro. Als je een schenking onder deze hoge vrijstelling ontvangt, moet je wel aangifte doen.

Lees ook: Checklist: hoeveel kun je belastingvrij schenken?

2. Doe aangifte vóór 1 maart

Je moet vóór 1 maart aangifte schenkbelasting doen over 2016. Op de website van de Belastingdienst kun je het aangifteformulier downloaden. Je kunt dit formulier ook digitaal invullen.

Als je je aangifte hebt gedaan, krijg je een aanslag. Je moet de schenkbelasting dan binnen zes weken betalen. Mocht je 'm niet (direct) kunnen betalen, dan kun je contact opnemen met de fiscus. Er zijn mogelijkheden voor uitstel of een betalingsregeling.

Check ook: Moet er schenkbelasting worden betaald over goederen?

3. Regel dit als de schenker de belasting betaalt

Meestal betaalt de ontvanger de schenkbelasting. Maar soms wil de schenker dat de schenking vrij van recht is - wat inhoudt dat niet jij, maar de gever, de belasting betaalt. Je ontvangt dan een netto bedrag.

Daarvoor moet de schenker wel wat meer rekenwerk doen, want het feit dat jij als ontvanger de schenkbelasting niet zelf hoeft te betalen wordt ook als een schenking gezien. En daarover moet dan ook weer schenkbelasting worden betaald. De schenker zal dan ook de Aangifte schenkbelasting moeten indienen.

Meer over schenken en schenkbelasting lees je hier.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›