IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggen voor later? Bepaal welk vermogen je wilt opbouwen en hoeveel tijd je hebt.

Wil je graag gaan beleggen om vermogen op te bouwen voor een specifiek doel? Zoals een goed pensioen, de studie van je kinderen, een wereldreis?

Stel jezelf dan eerst eens deze vragen:

  • Hoeveel geld denk je eigenlijk nodig te hebben om dat doel te bereiken? (wat is het gewenste eindkapitaal?) 
  • Hoeveel tijd heb je om dit doel te bereiken? (wat is je horizon?)

De antwoorden hierop zijn bepalend voor de manier waarop je straks gaat beleggen. Je kunt ze namelijk gebruiken om duidelijk te krijgen hoeveel geld je moet inleggen en welk rendement je gaat nastreven (ofwel: wat er voor nodig is om je doel te bereiken).

De tijd is een belangrijke factor

Voor een belegger is tijd een erg belangrijke factor. Je kunt er eigenlijk niet genoeg van hebben! Twee voordelen van een lange adem:

  1. Als je een lange horizon hebt kun je eventuele koersschommelingen op de beurs beter opvangen (vijf jaar is minimaal, langer nog beter).
  2. Hoe langer je de tijd hebt, hoe meer je kunt profiteren van de rente-op-rente.

Lees ook: Rijk worden is vroeg beginnen

Puzzelen met inleg en rendement

Goed om te weten hoe waardevol tijd is, maar de kans is groot dat je niet (veel) wilt of kunt schuiven in de horizon die jij hebt bepaald.

Als je verwacht dat je kinderen over tien jaar gaan studeren, bijvoorbeeld, zul je toch echt op dat moment een gevuld spaarpotje willen hebben, niet vijf jaar later.

Je moet dus kijken hoe je je doel kunt bereiken binnen de tijd die je hebt - hoeveel geld je moet inleggen en hoeveel rendement je nodig hebt. Hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn: met deze tool kun je er mee puzzelen en berekeningen maken.

Tool: welk rendement heb je nodig om je doel te bereiken?

Als blijkt dat je veel meer opzij moet zetten dan je kunt of denkt te kunnen missen, of een wel héél hoog rendement moet behalen (bijvoorbeeld gemiddeld 10% of meer), kan het slim zijn om eens te kijken of je je doel kunt bijstellen of er toch meer tijd voor uit kunt trekken.


Vorig artikel Volgend artikel Overzicht

Gerelateerde Tools