IEXGeld

Dossiers

Profiel

Oke, je wilt gaan beleggen. Maar waarom eigenlijk?

En op een dag weet je het: je wilt beleggen. Maar waarom, eigenlijk? Er zijn grofweg twee redenen - en daarmee twee soorten beleggers - te onderscheiden:

  1. Puur voor de lol. Je ziet beleggen vooral als een spel, een (spannende) hobby. Hier komt geen vermogensbeheerder aan te pas.
  2. Voor een doel. Je wilt beleggen om serieus vermogen op te bouwen voor later. Dit kun je eventueel voor je laten doen door een vermogensbeheerder.

Waar herken jij je in? Het zijn twee totaal verschillende manieren van beleggen. Lees maar mee.

1. Beleggen voor de lol

Wie puur voor de lol belegt doet dit meestal voor gewin op de korte termijn. Dat kan een maand of week zijn, maar ook zomaar een dag of een uur. Een plan voor de lange termijn is er meestal niet; de waan van de dag staat centraal.

In de zoektocht naar potentieel winstgevende aandelen of andere beleggingen gaat wel eens iets fout. Koersen kunnen stijgen, maar ook gigantisch dalen. Je probeert op het juiste moment iets te kopen of verkopen, maar je weet van te voren niet zeker wat er gaat gebeuren en dus loop je bij iedere belegging risico.

In de regel geldt: hoe hoger het rendement dat je probeert te behalen, hoe hoger het risico dat je loopt. Dat hoeft niet erg te zijn - sommige hobbyisten vinden zo'n risico juist leuk en wagen graag een gokje - zolang je het maar met geld doet dat je voor altijd kunt missen. Een hobby mag best wat geld kosten, maar moet niet ten koste gaan van je nachtrust.

Als hobbybelegger (in spe) kun je je op IEX.nlIEXOne en Belegger.nl te goed doen aan koersinformatie, analyses, nieuws, tips, inzichten en meer.

Ga je op deze manier beleggen? Dan verwijzen we je graag door naar deze pagina, waar je alles kunt lezen voor zelf beleggen. Wil je je geld door een vermogensbeheerder laten beleggen, lees dan verder.

Lees ook: Beginnen met beleggen: zelf aan de slag!

2. Beleggen met een doel

Heel anders is het als je belegt om vermogen op te bouwen voor een doel. Een doel voor de toekomst, zoals een goed pensioen, de studie van je kinderen, een tweede huis - noem het maar.

De manier waarop dan wordt belegt staat eigenlijk haaks op die van de voor-de-lol-belegger. Er wordt niet gemikt op winst op de korte termijn; de tijd - de lange termijn - wordt gebruikt om het vermogen te laten groeien en (dus) om het doel te behalen.

Een vermogensbeheerder kan ervoor zorgen dat je geld wordt belegd op de manier die bij jou (en je doel) past. Hier op IEXGeld vertellen we je er alles over.


Volgend artikel Overzicht

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Britse beleggingen flink afgestraft: ligt hier een koopkans?

... of kunnen we beter even wachten? Lees verder ›