IEXGeld

Dossiers

Profiel

Is het verstandig om te beleggen met een bedrag dat je over drie jaar nodig hebt?

Nieuw op IEXGeld: de rubriek Durf te vragen, waarin we jouw vragen over geldzaken beantwoorden. Wil je iets weten, zit je met een lastige kwestie? Schroom niet en mail 't naar iexgeld@iex.nl. En wie weet kom je het antwoord op jouw vraag binnenkort op de site tegen.

Het spits wordt afgebeten met een vraag die is voorgelegd aan Bart Spronk, IEXGeld-columnist en oprichter van vergelijkingssite Beleggingsmatch.


Ik verwacht dat ik mijn huis op korte termijn verkoop. Hierdoor komt een groot bedrag vrij. Dat geld wil ik beleggen totdat ik een nieuw huis heb gevonden, sparen levert momenteel immers niets op. Ik verwacht mijn geld binnen drie jaar nodig te hebben. Is het verstandig om te gaan beleggen?

Beleggen is hot. Verhalen van de buurman die veel op de beurs heeft verdiend, stijgende aandelenmarkten en de lage spaarrente verleiden veel particulieren om te gaan beleggen. Maar dat is niet voor iedereen de beste oplossing.

Als je weinig ervaring hebt op de beurs is het best lastig om je voor te stellen wat er met je vermogen kan gebeuren. De beurzen zijn beweeglijk, koersen kunnen omhoog én omlaag gaan. Het is prima als je een poging wilt wagen op de beurs, maar doe dat met geld dat je echt een langere tijd kunt missen.

Drie jaar is in de meeste gevallen een te korte periode voor een serieuze belegging. Een goede beleggingshorizon is over het algemeen minimaal vijf jaar, liever nog veel langer. Want over een langere periode kun je eventuele schommelingen van de beurs opvangen.

Als voorbeeld neem ik de AEX-index. Zie de onderstaande tabel, die het jaarlijkse rendement van de AEX van 2000 tot en met 2014 laat zien. Je kunt hier uit opmaken dat er maar een paar instapjaren zijn waar een beleggingshorizon van drie jaar positief uitpakte.

 

Kortom: door te beleggen bouw je vaak meer vermogen op voor je doelen voor later, bijvoorbeeld je pensioen of een ander doel in de toekomst. Maar je doet het dan ook echt voor de lange termijn.

Beleg je voor de korte termijn, dan kan dat nog wel eens vervelend uitpakken. Beleggen met geld waar je binnen drie jaar een huis van wilt kopen is in de regel niet verstandig. Als je meer wilt weten over wat in jouw situatie het verstandigst is - sparen of beleggen - kun je deze checklist gebruiken.

Lees ook: Geld wegzetten voor later: spaarrekening of de beurs op?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›