IEXGeld

Dossiers

Profiel

Het is voor een flexwerker niet onmogelijk om een hypotheek te krijgen

Het is voor werknemers met een tijdelijk contract lastig om een hypotheek te krijgen.

Onder mensen met een tijdelijk contract vallen niet alleen vrijwillige flexwerkers, maar ook werknemers die geen intentieverklaring krijgen van hun baas.

In de bankenwereld gebruiken ze voor al deze mensen de term flexwerker. Daarbij maakt het voor de bank niet uit of je wel of niet bij een uitzendbureau werkt.

Lees ook: Stappenplan: een hypotheek afsluiten

Sneller recht op een vast contract

De groep flexwerkers groeit. En dat zal de komende jaren alleen maar toenemen. De wet Werk en Zekerheid gaat namelijk veranderen. Dat betekent onder andere dat werknemers veel sneller een vast contract krijgen.

De overheid hoopt en denkt op deze manier meer mensen aan het werk te helpen. Ik denk echter dat het resultaat precies het tegenovergestelde zal zijn.

Omdat werknemers veel sneller recht hebben op een vast contract, zullen bedrijven steeds meer gebruik gaan maken van zzp'ers en flexwerkers. Die hoeven zij immers geen (vast) contract aan te bieden.

Lees ook: Nieuwe baan? Dit zijn de nieuwe contractregels.

Een dossier aanleggen

Voor al die mensen zal het lastig worden om een hypotheek te krijgen, maar niet onmogelijk. Het is vooral belangrijk dat je als flexwerker een dossier aanlegt en dit kunt overhandigen aan de bank.

De medewerker van de bank zal onder andere willen zien:

  • De meest recente loonstrook
  • Belastingaangiftes van de laatste drie jaar
  • Belastingaanslagen van de laatste drie jaar
  • Overzicht van opgebouwde pensioenrechten
  • Recente bankafschriften van spaarrekening(en) en/of beleggingsrekening(en)

Daarnaast is het verstandig om de cijfers goed op een rijtje te hebben. Wat zijn je inkomsten en, ook heel belangrijk, wat zijn je uitgaven?

Lees ook: Goed nieuws voor flexwerkers: het wordt écht eenvoudiger om een hypotheek te krijgen.

Kom beslagen ten ijs

Op basis van de stukken in je dossier en deze cijfers kan de bank vaststellen wat je bestendig inkomen is en beoordelen of je voor een hypotheek in aanmerking komt.

Het is van groot belang dat je goed beslagen ten ijs komt. Maar misschien zie je zelf door de bomen het bos niet meer. Het kan dan erg verstandig zijn een hypotheekadviseur met kennis van zaken aan te trekken. Het kan je maar zo een (hogere) hypotheek opleveren.

Lees ook: Je wilt een hypotheek aanvragen, maar hebt geen vast contract? Niet getreurd.