IEXGeld

Dossiers

Profiel

Goed nieuws voor flexwerkers: het wordt écht eenvoudiger om een hypotheek te krijgen

Vorig jaar schreven we over een op flexwerkers gericht initiatief van Vereniging Eigen Huis, uitzendbureau Randstad en geldverstrekker Obvion: ze wilden dat niet het arbeidscontract telt bij een hypotheekaanvraag, maar het perspectief van de aanvrager.

Dat was positief nieuws voor mensen met een flexibel arbeidscontract, voor wie het nog altijd lastiger is om een hypotheek te krijgen dan voor mensen met meer zicht op een vast inkomen.

Lees ook: Als flexwerker een hypotheek regelen. Jazeker, dat kan.

De test: een perspectiefverklaring

Bij wijze van test introduceerden de drie partijen de perspectiefverklaring, ter vervanging van de alom bekende werkgeversverklaring. Speciaal bedoeld voor medewerkers van Randstad, gericht op de Eigen Huis Hypotheekservice van Obvion.

Gedurende de proef van een jaar kregen Randstad-flexwerkers de kans zo'n verklaring aan te vragen. Uitgangspunt: checken of er behoefte aan zoiets zou zijn én kijken of het daadwerkelijk eenvoudiger zou worden om aan een hypotheek te komen.

Lees ook: De Randstad-folder Flexibel werken én een hypotheek

De eerste huizen zijn gekocht

Daar is nu, nu de proefperiode voorbij is, meer over te vertellen. De initiatiefnemers meldden gisteren dat zij al in de eerste paar maanden van de proef meer dan vierhonderd aanvragen ontvingen. Er is behoefte aan, zo blijkt.

Negentig flexwerkers hebben daadwerkelijk een perspectiefverklaring gekregen. Obvion heeft beloofd hypotheken te verstrekken aan alle flexwerkers van Randstad met een verklaring - de eerste huizen zijn er zelfs al mee gekocht.

Meer flexwerkers hebben kans op hypotheek

Randstad vindt de resultaten dusdanig goed dat er wordt doorgegaan met de regeling. En hij wordt zelfs uitgebreid: ook medewerkers van uitzendbureaus Yacht en Tempo Team - overigens onderdeel van Randstad - kunnen binnenkort zo'n verklaring aanvragen.

De verklaring is een jaar geldig (in plaats van drie, wat eerst het geval was). Flexwerkers hebben op die manier meer tijd om een geschikte woning te zoeken. Klinkt als een mooie kans.

Check wel altijd alle voorwaarden. Zo'n hypotheek brengt immers flink wat verantwoordelijkheden met zich mee. Waar je - óók als flexwerker - hoe dan ook mee te maken krijgt.

Check ook: Stappenplan: een hypotheek aanvragen

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›