IEXGeld

Dossiers

Profiel

Regel je geldzaken als een bedrijfsleider

Wat zou er gebeuren als je een manager kon inhuren om orde in je financiën aan te brengen? Iemand die maandelijks, wekelijks of misschien zelfs dagelijks kijkt hoe het ervoor staat? Wat zou hij (of zij) aan je financiële situatie veranderen om jou tevreden te houden?

Als hij enig verstand van zaken heeft zal hij eerst in de kosten snijden. Waarschijnlijk zou hij al je kosten kritisch en rationeel onder de loep nemen om te beoordelen hoeveel ze toevoegen. Word je van al die spullen echt gelukkig, of kan je ook wel zonder? Ook zal hij elke maand geld opzij leggen en een aanzienlijk deel van je spaargeld beleggen in een beleggingsfonds.

Veel mensen zouden echt baat hebben bij iemand die zeer regelmatig objectief naar hun geldzaken kijkt. Maar zo'n manager inhuren, dat is niet voor iedereen weggelegd.

Lees ook: Geluk kun je kopen! Dit zijn drie eenvoudige manieren

Gelukkig staat er al een competente manager aan het roer van je persoonlijke financiën: jijzelf! Als je niet tevreden bent met de prestaties van deze manager, dan is het tijd om hem of haar bij te scholen.

Je kunt veel leren door te kijken naar hoe de beste bedrijfsleiders ter wereld de financiën van hun bedrijf regelen. Door hun best practices over te nemen kun je je eigen financiële situatie drastisch verbeteren.

De overeenkomsten tussen bedrijven en gezinnen

Er zijn namelijk veel overeenkomsten tussen jouw financiën en die van een bedrijf.

Je hebt elke maand inkomsten (salaris) en uitgaven (verzekeringen, boodschappen, et cetera). En als alles goed gaat houd je aan het eind van de maand wat over: je winst. Dat maak je over naar je spaar- of beleggingsrekening: de reserves.

Ook heb je bezittingen (je huis, auto, geld op een spaarrekening) en schulden (hypotheek, studieschuld). En je moet investeren in jezelf om te kunnen groeien, net als bij een bedrijf het geval is.

Lees ook: Verander je gewoontes en houd je financiële voornemens beter vol

Regel je geldzaken als een baas

Ga eens na hoe bedrijfsleiders die zaken regelen. Check deze vijf dingen die succesvolle managers consistent doen - je kunt ze eenvoudig op je eigen situatie toepassen.

1. Doelen stellen

Bedrijven maken altijd omzet- en winstdoelstellingen, en hun managers worden op de resultaten afgerekend. Zonder doelstellingen ben je stuurloos. Zet daarom voor jezelf een doel om een bepaald bedrag per maand opzij te zetten.

Vertel anderen over je voornemen, zodat er sociale druk is om je eraan te houden. Doe er vervolgens alles aan om het te halen. Begin klein (100 euro per maand, bijvoorbeeld), en bouw daarna uit naar meer.

2. Bezuinigen

De kranten staan vol van bedrijven die honderden of duizenden werknemers ontslaan omdat de winst tegenvalt. Gelukkig hoef jij niemand te ontslaan, maar je zult wel degelijk in de kosten moeten snijden. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven en kijk in welke uitgaven je kunt snijden.

3. Schulden aflossen

De grootste vaste last van veel bedrijven (en van veel gezinnen) is rente. Veel mensen hebben een openstaande studie- creditcard- of hypotheekschuld waar ze maandelijks rente over moeten betalen.

Voor sommigen neemt deze kostenpost een groot deel van hun inkomen in beslag. Sommige rente is weliswaar aftrekbaar, maar het is hoe dan ook een kostenpost. Zonder schulden heb je bovendien meer ruimte om financiële tegenvallers op te vangen.

4. Omzet verhogen

Bedrijven proberen altijd de omzet te verhogen door nieuwe of betere producten op de markt te brengen. Voor jou zijn er ook manieren om op de korte termijn je inkomen te verhogen, zeker met de opkomst van het internet.

Je kunt bijvoorbeeld je spullen verkopen, bijles geven, een slaapkamer onderverhuren op AirBnB, je auto verhuren op BlaBlaCar, of een tweede baan nemen.

5. Investeren in groei

Elk bedrijf moet investeren om te kunnen groeien. Je kunt in jezelf investeren - een CV opbouwen, een extra studie volgen, een vreemde taal leren, et cetera - of in kapitaal investeren: een beleggingsfonds, obligaties.

Door op jonge leeftijd te investeren in jezelf word je waardevoller voor bedrijven, waardoor je een betere positie hebt tijdens - bijvoorbeeld - salarisonderhandelingen.

Volgens dit artikel verdient iemand die een tweede of derde taal leert tijdens zijn of haar studie tienduizenden euro's extra. En dat is een rendement op een investering waar elke manager van droomt.

Lees ook: Dit is waarom je zo slecht bent in sparen (en dit kun je ertegen doen)

Gerelateerde Tools