IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dus je wilt depositosparen? Lees dit dan eens.

Hoera, feest: internetspaarbank LeasePlan Bank viert het eerste lustrum. De rente op vijf spaardeposito's is daarom tijdelijk verhoogd en zowel huidige als nieuwe klanten profiteren van het voordeel, dat er als volgt uitziet:

Rentes spaardeposito LeasePlan Bank
Bron: LeasePlan Bank

Bij een spaardeposito zet je je spaargeld voor langere tijd vast tegen een vooraf bepaalde rente. In principe geldt: hoe langer vast, hoe hoger de rente. En bij LeasePlan Bank krijg je nu dus 0,10% meer rente dan je er anders gekregen zou hebben.

Een relatief hoge rente

Eerlijk gezegd is dat niet eens zo'n heel feestelijk percentage, al hadden we met de lage rentes van tegenwoordig misschien ook weinig anders mogen verwachten. Ach, en zet je het af tegen de spaarrentes die andere banken bieden, dan heb je het als LeasePlan-spaarder eigenlijk nog best goed:

  • Zet je je spaargeld er vijf jaar vast, dan ontvang je 2,35% rente. Onwijs veel is dat niet, maar wel één van de hoogste percentages die je nu kunt krijgen op zo'n vijfjaars-deposito.

  • Uitschieters de andere kant op zijn ING (0,25%), ABN Amro (0,55%) en Triodos (0,40%).

Check ook: Wie spaart levert geld in. En het wordt er niet beter op.

Spaardeposito: ook nadelen

De belangrijkste reden om specifiek voor een spaardeposito te kiezen is de hogere rente die er tegenover staat, schrijft de financiële website Wegwijs.

En da's logisch. Dan heb je toch iets meer kans op vermogensgroei. Bij een gewone spaarrekening is het hoogst haalbare momenteel 1,65% rente - en dat schiet echt niks op (integendeel).

Klinkt goed dus, zo'n deposito? Houd ondanks dat kleine rentevoordeel wel rekening met de beperkingen:

  • Je geld wordt zoals gezegd weggezet voor een vooraf bepaalde looptijd. Vroegtijdig opnemen of de deposito helemaal beëindigen is niet altijd mogelijk; soms zijn daar flinke kosten aan verbonden.

    LeasePlan Bank bijvoorbeeld rekent een boeterente van 1% maal het aantal nog resterende jaren, over je gehele inleg, vertelt Wegwijs.

  • Er is vaak sprake van een minimale inleg (1.000 euro bij LeasePlan Bank) en bij sommige aanbieders is online bankieren niet mogelijk.

  • De kans dat de spaarrente op korte termijn enorm gaat stijgen is niet bepaald groot, maar stel dat het wél gebeurt: jouw rente staat dan gewoon vast (maar, aan de andere kant: daalt de rente nóg verder, dan zit je met die vaste rente juist goed).

Lees ook: Checklist: de beste spaarrekening uitkiezen

Spaardeposito of toch... beleggen?

Het belangrijkste is misschien wel dat je echt zeker moet weten dat je je geld niet binnen afzienbare tijd nodig zult hebben. Immers, als je er tussentijds tóch bij moet, dan kan die boeterente je complete rentevoordeel teniet doen.

Als je hoe dan ook weet dat bovenstaande allemaal goed binnen je eigen spaarplan past: prima. Maar... als het jou echt om vermogensgroei te doen is én je daadwerkelijk bereid bent gedurende een flinke periode afstand van je geld te doen, zou beleggen dan niet óók een optie zijn?

Lees ook: Geld wegzetten: spaarrekening of de beurs op?

Sparen, beleggen, allebei

Voor de korte termijn is sparen wel een tikkie veiliger. Maar zeker als je nog aardig wat jaren te sparen hebt, is beleggen een prima alternatief. En dat moet je - net als bij depositosparen, inderdaad - doen met geld dat je langere tijd kunt missen.

Je kunt op die manier meer uit je geld halen; rendementen uit het verleden laten zien dat het uiteindelijk meer oplevert dan sparen. Lees er eens wat over - kijk hier, hierhier en hier.

Twijfels? Het is natuurlijk niet per se het één of het ander: waarom niet allebei? Je kunt je spaarplan op een later moment altijd nog bijstellen.

Check ook: Je bent jong en je... belegt niet

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

4 manieren om een waardeloze belegger te worden

Als je niet weet hoe je je doelen moet bereiken, is het soms handig te b... Lees verder ›