IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je bent jong en je...belegt niet

Waar herken jij je in?

  • A. Beleggen is niets voor mij; cash is king
  • B. Cash levert niets op, dus ik beleg, ondanks het risico op verlies.

A gekozen? Dan is de kans groot dat je tot een jongere generatie behoort dan het gros van de mensen die B heeft gezegd. Want onderzoek wijst uit dat jonge mensen stukken conservatiever zijn als het gaat om sparen en beleggen dan ouderen.

Eigenlijk raar, want een van de gulden regels van sparen voor later is juist dat je als je jonger bent méér risico's kunt nemen. Als het moment waarop je het geld nodig hebt nog ver weg is, is het nog te overzien als je een poosje op verlies staat - nog tijd genoeg om dat verlies weg te poetsen.

Als je nu 35 bent, dan staat de AEX-index nog op precies hetzelfde niveau als toen je 18 was

Oudere mensen hebben korter te gaan tot hun pensioen (of welke financiële horizon ze ook hebben gedefinieerd) en kunnen zich dus minder risico permitteren. Maar in de praktijk werkt het dus precies andersom: het zijn de jonkies (met name de 'millennials', van 20-35 jaar) die geen enkel risico willen nemen.

Hoe komt dat? Wat dacht je van ervaring? Als je nu 35 bent, dan staat de AEX nog op precies hetzelfde niveau als toen je 18 was. Niet echt een reden om veel te verwachten van aandelenbeleggingen. Het financiële nieuws is tijdens je leven gedomineerd door de dotcom-crash, de financiële crisis van 2008 en de eurocrisis; niet bepaald vertrouwenwekkende omstandigheden.

Keizers zonder kleren

Zeker, als je nu 55 bent heb je dat ook meegemaakt, maar bij die mensen staat ook de periode daarvoor - waarin je prachtige rendementen kon maken - nog vers op het netvlies. Het is een generatie voor wie Goede Tijden & Slechte Tijden meer inhoudt dan de titel van een dagelijkse soap. 

Check ook: Ja, beleggen is riskant, maar de beurs is geen casino

Dus geef de jeugd eens ongelijk. Ze hebben de beurs nauwelijks zien groeien, ze lezen over graaiende bankiers en woekerprijzen voor "advies"en zien steeds vaker dat de Beleggende Keizers van deze wereld geen kleren aan hebben. 

Maar toch. Je geld in cash aanhouden uit angst voor slechte adviezen of dalende koersen kan zeker voor jongere mensen een fatale fout zijn, waar ze later de zure vruchten van gaan plukken. Als je je ooit risico's kunt veroorloven is het als je jong bent. En wat je nu eng vindt kan achteraf nog wel eens de grootste buying opportunity blijken te zijn geweest. Vraag maar aan huizenkopers uit begin jaren negentig.  

Ja, je kunt geld verliezen op de beurs. Sterker, het zal je op zeker gaan overkomen. Maar dat wil niet zeggen dat je maar helemaal geen risico meer moet nemen. Rendement zonder risico bestaat namelijk niet. En het plannen van je financiële toekomst gáát juist over het nemen van verantwoorde risico's. En wanneer in je leven is het het meest verantwoord om risico's te nemen? Juist.

Doe de test: wil je zelf beleggen of besteed je het liever uit? 

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›