IEXGeld

Dossiers

Profiel

Van super-actief tot super-passief: dit zijn de keuzes die je kunt maken

Ga je beleggen? Mooi! Maar voordat je blind de markt instapt, moet je een plan hebben. Je moet keuzes maken, en de keuze voor actief of passief beleggen is dan een belangrijke. Het zijn twee totaal verschillende beleggingsstrategieën met allebei een eigen (manier van behalen van) rendement.

Het onderscheid heeft niet zozeer te maken met het wel of niet 'zelf doen', ook al doet de naam passief misschien anders vermoeden. Je kunt er bij beide strategieën voor kiezen zelf achter de knoppen te gaan zitten of om het uit te besteden.

Keuzes, keuzes. En ja, wat kies je dan? Zelf actief beleggen, zelf passief beleggen, uitbesteden, een combinatie van alles? Een overzicht.

Lees ook: Zelf sparen voor later: een beleggingsportefeuille in 9 stappen

1. Zelf actief beleggen

Als je actief belegt probeer je met je portefeuille - met bijvoorbeeld aandelen of obligaties - een beter rendement te halen dan de markt in het algemeen. Daarom wordt het ook wel proberen om de markt of de benchmark te verslaan genoemd.

En dat doe je door een beleggingsrekening bij een broker te openen en financiële producten te kopen. Om de markt verslaan moet je dan juist die aandelen of obligaties kiezen die het beter doen dan gemiddeld: beter dan de index. Dus die jou, naar verwachting, een hoger rendement opleveren. En ook houd je je met timing bezig. Als je verwacht dat de koersen gaan dalen, verkoop je je aandelen. En je stapt er weer in als een koersstijging wordt verwacht.

Jouw eigen visie en rendement zijn bij zelf actief beleggen dus behoorlijk van belang. Deze manier van beleggen is zeker niet voor iedereen weggelegd, want je moet wel kennis van zaken hebben en weten hoe de markt in elkaar steekt. Met je geld ga je immers geen grapjes uithalen.

Check ook: Ja, beleggen is riskant. Maar de beurs is geen casino.

2. Zelf passief beleggen

Zoals gezegd heeft passief beleggen niet per definitie iets te maken met passief zijn. Je kunt het wel uitbesteden - daarover later meer - maar je kunt net zo goed zelf je beleggingskeuzes maken. Net als bij de actieve beleggingsvariant.

Dat zit wel wat anders in elkaar. Als je je op passief beleggen focust, dan hoef je de markt niet te verslaan. Dat is ook niet het doel, dat wordt ook niet geprobeerd. Als passieve belegger probeer je juist eenzelfde rendement als de markt te behalen. Het plan is om net als de door jou gekozen index te presteren en je bent dan tevreden met het marktgemiddelde als rendement.

In plaats van actief aandelen te selecteren koop je bij je broker zogenaamde indextrackers en -fondsen. Zij volgen de prestaties van een index nauwkeurig en bootsen ze na. Die trackers - in het Engels exchange-traded funds (ETF's) genoemd - en indexfondsen kunnen indices van verschillende beleggingen volgen, zoals aandelen en obligaties.

Omdat je de index zo goed mogelijk volgt zal ook je rendement weinig tot niet afwijken van die index. Het zal echter niet lukken 'm te verslaan, al is het alleen al omdat de kosten van je beleggingen nog van het (index)rendement af gaan.

Passief beleggen is in de regel wel goedkoper dan actief beleggen, want er komt minder menselijk handelen en dus tijd en geld bij kijken. Wel haal je met passieve beleggingen, zoals gezegd, geen hoger rendement dan de markt. Dat probeer je met een actief beleggingsbeleid wel. Daar zijn alleen meer transacties voor nodig en dat maakt het tot een duurdere strategie. Als het eventueel hogere rendement voor jou niet opweegt tegen de kosten ervan kan passief beleggen een betere keuze zijn.

3. Actief beleggen uitbesteden

Als je wel graag wilt beleggen, maar niet genoeg tijd en kennis hebt om het zelf te doen, dan kun je het uitbesteden. Als je dat doet kan een vermogensbeheerder de taak op zich nemen om de - in zijn ogen - beste beleggingen voor jouw portefeuille te selecteren.

Hij of zij houdt je doelen in de gaten en is op de hoogte van de mate waarin je risico wilt lopen. Wel is dit een expert die betaald moet worden en dat maakt het een stuk duurder dan wanneer je het helemaal zelf zou doen. Bovendien kan het zijn dat een vermogensbeheerder pas voor je aan de slag wil gaan als je een behoorlijk vrij belegbaar vermogen, zoals een paar ton of nog meer, hebt in te leggen. Deze manier is dus niet voor iedereen ideaal.

Beter is dan misschien om te kiezen voor fondsbeleggen. Ook dan kies je niet zelf je producten zoals aandelen uit, maar beleg je in een fonds van je bank. Zo'n fonds is een door een fondsmanager samengesteld mandje met financiële producten. Hij of zij beheert dit mandje, het enige wat jij doet is je geld er in steken en hopelijk profiteren van rendement. Je hoeft daarbij niet over een enorm vermogen te beschikken. Je kunt er zelfs voor kiezen maandelijks wat in te leggen.

Check ook: Dus je wilt beleggen, maar je hebt geen startkapitaal? Ga toch middelen!

Het is overigens niet gezegd dat het ook daadwerkelijk uitpakt zoals je denkt of hoopt. Het is bijna onmogelijk om het altijd beter te doen dan de index. Dat lukt zelf de beste professionele beleggers niet. Om een voorbeeld te geven: 80% van de actieve fondsmanagers slaagt er niet in om de index langdurig te verslaan.

4. Passief beleggen uitbesteden

Wie zelfstandig passief belegt kan niet achterover gaan leunen, want je moet wel weten wat je uitkiest. Welke index wil je volgen, welke ETF je uitkiest, bijvoorbeeld. In die zin kom je dus voor heel wat actieve keuzes te staan. Het is dus een misvatting om te denken: ik ga passief beleggen, ik hoef niets te doen.

Maar die keuze kún je wel maken. Net als bij actief beleggen, kun je je passieve beleggingen uitbesteden aan een vermogensbeheerder. Zo'n beheerder belegt dan bijvoorbeeld voor jou in een tracker die een index volgt. Die tracker is een afspiegeling van de gehele index en daalt en stijgt met die index mee. De vermogensbeheerder bekijkt welke tracker het beste past bij jouw doel. Hier moet je, net als bij het uitbesteden van actieve beleggingen, wel geld voor betalen.

5. Een combinatie maken

Goed, wat kies je? Actief of passief? Zelf doen, of toch niet?

Ten eerste is het één niet per definitie beter dan 't andere. En je hoeft het ook niet boven het andere te verkiezen. Je kunt bijvoorbeeld prima zowel in actieve als passieve beleggingsfondsen beleggen. Een voordeel daarvan is dat je je kosten lager kunt houden dan wanneer je alleen in actieve fondsen stapt.

Dit doe je bijvoorbeeld met de core-satellite-methode. Die houdt in dat je een portefeuille samenstelt met indexproducten (de kern) als basis. Daarnaast beleg je in een aantal fondsen van fondsmanagers of individuele aandelen, of obligaties met prima rendementen (de satellieten).

Ook kun je voor een mix gaan. Bijvoorbeeld eentje met zelf geselecteerde aandelen, een actief beleggingsfonds en een ETF op een toonaangevende index.

Er zijn, afhankelijk van je beleggingsplan, oneiding veel combinaties mogelijk. Zorg er in ieder geval voor dat je je beleggingen goed spreidt, want zo verklein je je risico bij koersdalingen.

Check ook: De vijf regels voor het spreiden van je portefeuille

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›