IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo wordt schenken aan goede doelen goedkoper

Geef je geld aan goede doelen? Lees dan vooral even verder. Want het kan misschien wel een stuk goedkoper.

Donatie vastleggen

De site Wegwijs.nl deed een onderzoek en ondervond dat 70% van de ondervraagden - eigen bezoekers - geld aan goede doelen geeft.

Het merendeel (dat overigens aan één tot drie doelen schenkt) legt de donatie echter niet vast. En dat is niet verstandig van die mensen. Want als je een periodieke donatie vastlegt, kun je geld terugkrijgen van de Belastingdienst bij je aangifte inkomstenbelasting. En niet zo'n beetje ook, maar soms wel ongeveer de helft. Dat kan aardig oplopen.

Voorheen moest je naar de notaris om je donaties vast te leggen (en een notaris is niet gratis), maar nu is het een stuk eenvoudiger. Het enige wat je hoeft te doen, is een formulier invullen.

Het is niet altijd feest

Je kunt alleen niet voor iedere donatie geld terugkrijgen. Geef je eenmalig een paar euro, bijvoorbeeld, dan gaat de regeling niet op.

Je moet namelijk minimaal vijf jaar lang minstens één keer per jaar een bedrag schenken - elk jaar ongeveer hetzelfde bedrag - zonder dat je daar een tegenprestatie voor krijgt. Daarnaast moet je schenken aan een ANBI-instelling. Of aan een culturele ANBI-instelling, dat is eigenlijk nog mooier, want daar kun je nog extra voordeel uit halen.

Check je voordeel: Speciale rekentool van de Belastingdienst

Het voordeel van zo'n regeling? In eerste instantie natuurlijk dat je geld terugkrijgt. Je kunt dus geld schenken zonder dat je het volledige bedrag zelf moet betalen. Ten tweede: je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om meer te schenken - terwijl je zelf niet meer kwijt bent.

Donaties en giften vs de collecte

Goede doelen krijgen bij hun eigen fondsenwerving vooral geld door dit soort donaties. Dat blijkt uit de publicatie Goede Doelen Rapport 2013 van VFI, brancheorganisatie van goede doelen.

Van de opbrengst in 2013 kwam 59% voort uit donaties en giften, tegenover slechts 4 procent van collectes. Inkomsten uit collectes zijn overigens gedaald, die uit donaties en giften zijn juist gestegen.

 Bron: goededoelen.nl

Het is trouwens niet zo dat (periodiek) doneren per definitie beter is dan geven aan collectanten. Ja, er hangt een fiscaal voordeel aan periodiek doneren en je kunt het overzicht goed houden, omdat je er afschriften van krijgt.

Dat is anders wanneer je regelmatig een paar euro's in een collectebus laat verdwijnen. Maar in dat geval kun je wel zelf beslissen op welk moment je wat geeft. Je zit dan niet vast aan een standaard bedrag, maandelijks bijvoorbeeld, of per jaar.

Wil je geld geven, bedenk dan voor jezelf welke manier het beste bij je past. En het hoeft ook niet om grote bedragen te gaan. Alle beetjes helpen, immers.

Lees ook: Schenken anno nu: lees dit als je belastingaangifte doet

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›