IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zwartspaarder, kom je tot inkeer? Doe dan nu aangifte: vanaf juli is de boete hoger

Zwartsparen was lang een nationale sport. Veel Nederlanders plaatsten grote bedragen op buitenlandse bankrekeningen en verzwegen deze tegoeden vervolgens bij de aangifte inkomstenbelasting.

In fiscale termen noemen we deze mensen te kwader trouw. Ze wisten - of hadden moeten weten - dat het geld opgegeven moest worden, maar hebben het toch verzwegen.

Lees ook: Tien boetes waarvan je het bestaan misschien niet wist

Een risicovolle hobby

Anno 2015 is dit een risicovolle 'hobby'. Door de verdergaande internationale gegevensuitwisseling tussen overheden lopen steeds meer zwartspaarders tegen de lamp.

En gepakt worden heeft grote gevolgen. Als de Belastingdienst de fraude op het spoor is, kan de niet betaalde inkomstenbelasting alsnog worden nagevorderd. Ook de misgelopen rente wordt geïnd. Daarnaast kan de fiscus een (hoge) boete opleggen. De navorderingstermijn bedraagt, als er sprake is van kwade opzet, twaalf jaar.

Lees ook: Betaal je belastingschulden zo gauw mogelijk (en betaal uiteindelijk minder)

De inkeerregeling

De Belastingdienst kwam zwartspaarders de afgelopen jaren tegemoet met de inkeerregeling: wie zich alsnog meldde bij de fiscus hoefde minder boete te betalen. Soms werd de boete zelfs helemaal kwijtgescholden.

Deze in 2002 geïntroduceerde regeling had succes. De Belastingdienst kon ruim acht miljard euro traceren bij zwartspaarders. En dat leverde de schatkist tot nu toe 1,6 miljard euro op.

Volgens het NRC maakten 29.000 mensen gebruik van de regeling. Van nog eens vijfduizend spijtopanten moet de aanslag nog verwerkt worden. Onze Minister van Financiën kan de komende maanden dus nog meer geld op de bankrekening verwachten.

Een boete van 300%

Maar aan de inkeerregeling in die vorm kwam op 1 juli 2014 een eind. Mensen die nu inkeren, krijgen een boete van dertig procent over de ontdoken belasting.

En over twee maanden, op 1 juli 2015, zal deze boete oplopen naar zestig procent van de ontdoken belasting.

Zwartspaarders die zichzelf niet kenbaar maken en door de Belastingdienst worden ontdekt moeten zelfs een boete van 300% over de ontdoken belasting ophoesten.

De pakkans blijft stijgen

En die pakkans blijft stijgen. Het bankgeheim is inmiddels vervallen en er is een Europees akkoord over het automatisch uitwisselen van gegevens.

Als zwartspaarder kun je de fiscus het beste voor zijn en alsnog aangifte doen. En doe dat dan vóór 1 juli, zodat je niet de hoge(re) boete van zestig procent over de ontdoken belasting hoeft te betalen, maar het huidige tarief van dertig procent.

Lees ook: Saldosjoemelaars, let op: je geld tijdelijk laten verdwijnen is geen goed idee

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›