IEXGeld

Dossiers

Profiel

Tien boetes waarvan je het bestaan misschien niet wist

Ja, natuurlijk weet je wel dat je niet in het donker mag fietsen zonder goede verlichting (boete: 55 euro). En wildplassen wordt ook niet zo op prijs gesteld (140 euro).

Maar er zijn nog véél meer boetes denkbaar - boetes waarvan je het bestaan misschien niet eens wist.

Zie hier: een greep uit de tekstenbundel voor misdrijven en overtredingen van het Openbaar Ministerie.

1. Heb je toevallig - om welke reden dan ook - een gerookte aal van kleiner dan 25 centimeter in je bezit? Als je er één in voorraad hebt, 'm vervoert, hem te koop aanbiedt of vervreemdt, riskeer je een boete van 280 euro.

2. Als je kerstbomen, autobanden en andere voorwerpen of stoffen op de weg vervoert, bij je draagt of anderszins voorhanden hebt, met het kennelijke doel ze op de weg te verbranden, kun je een boete van 90 euro krijgen.

3. Het is absoluut verboden om iemand in een gebouw, woonwagen of woonschip met een verrekijker te bespieden. Je mag je ook niet in de buurt van een persoon ophouden, met als doel hem of haar te begluren. In beide gevallen riskeer je een boete van 140 euro.

5. Het is verboden om een winkelwagentje te ver van de winkel mee te nemen. Bijvoorbeeld als je redelijk in de buurt van de supermarkt woont en even met je karretje op en neer wilt lopen. Kan je 90 euro kosten.

6. Rommel op straat gooien wordt in de regel niet alleen als asociaal beschouwd, maar kan je ook een boete van 140 euro opleveren. En dat kan óók als het niet je bedoeling was. Zo werd een gehandicapte man beboet omdat hij per ongeluk een kassabonnetje op straat liet vallen.

7. Je mag niet zonder 'redelijk doel' rondhangen in het openbaar. Bijvoorbeeld in een flat, portiek, poort, gemeenschappelijke ruimte of tegen een raamkozijn. Hetzelfde geldt voor zomaar op de drempel van een gebouw gaan zitten of liggen.

Ook mag je niet zomaar in een wachtruimte voor het openbaar vervoer gaan zitten of zonder reden in een telefooncel - bestaan ze nog? - gaan staan. Je mag de ruimte namelijk niet bezigen voor een ander doel dan waarvoor hij is bestemd. Doe je dit wel, dan kun je een boete van 90 euro krijgen.

8. Als je je fiets verkeerd stalt, bijvoorbeeld buiten een rek, riskeer je een boete van 35 euro. En wie z'n fiets aan de weg heeft staan en 'm niet goed op slot zet of niet in de gaten houdt, moet met een beetje pech 45 euro betalen.

9. Geen idee waarom je het zou doen, maar als je je als bader of zwemmer in openbaar water zodanig gedraagt dat het scheepvaartverkeer daarvan hinder of gevaar kan ondervinden, kun je een boete van 140 euro krijgen.

10. Als je (verkeers)borden of andere voorwerpen - van welke aard ook - die het verkeer in verwarring kunnen brengen op, langs of boven de wegen aanbrengt, riskeer je een boete van 140 euro.

En er is meer. Deze boetes werden er de afgelopen tijd zoal in Brabant opgelegd (één daarvan: iemand moest 50 euro betalen toen hij een frikandel tegen een politiewagen gooide). En in België moet je ook uitkijken met wat je doet: zo kun je in Antwerpen beboet worden als je overgeeft op de openbare weg.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›