IEXGeld

Dossiers

Profiel

Betaal je belastingschulden zo gauw mogelijk (en betaal uiteindelijk minder)

Misschien heb je ze begin vorige maand voorbij zien komen: deze tips om je vermogen vóór de jaarwisseling te laten slinken, zodat je, met een beetje geluk, later minder belasting betaalt.

Het zit zo: over vermogen in box 3 dat boven de 21.139 euro (van jou alleen) of 42.278 euro (met je fiscaal partner) uitkomt, moet je 1,2% vermogensrendementsheffing betalen. Hiervoor neemt de Belastingdienst de waarde van je vermogen op 1 januari van het nieuwe jaar als uitgangspunt (en dit geldt dan voor je aangifte over datzelfde jaar).

Check de tips: Laat je vermogen nog voor de jaarwisseling slinken

Je belastingschuld is niet aftrekbaar

Dus hoe minder vermogen je hebt, hoe minder belasting je betaalt. En we voegen er graag nog een tip aan toe. Heb je belastingschulden, betaal ze dan snel af, vóór 1 januari (als je het geld kunt missen, dat spreekt).

Denk niet dat het in alle gevallen slimmer is om je geld nog even in de portemonnee te houden en dat je deze schulden straks van je belastbare vermogen af kunt trekken.

Dat kan met veel schulden wel, maar veruit de meeste schulden bij de Belastingdienst kun je niet gebruiken om je vermogen - en dus het bedrag aan rendementsheffing - te verkleinen. Je kunt belastingschulden alleen aangeven in box 3 als het gaat om:

  • Belastingschulden van een voorlopige aanslag, als je vóór 1 oktober een voorlopige aanslag hebt aangevraagd om dit jaar nog de schuld te betalen, en de Belastingdienst die voorlopige aanslag niet heeft opgelegd, of te laat heeft opgelegd.
  • Erfbelasting die je nog niet hebt betaald.

Je verkleint je bezit in veel gevallen eerder door - inderdaad - je schuld zo gauw mogelijk af te lossen. Als je dat doet krijg je ook niet te maken met een eventuele belastingrente (die de boel alleen maar duurder maakt).

Lees ook: Saldosjoemelaars, let op: je geld tijdelijk laten verdwijnen is geen goed idee

Te veel ontvangen toeslag terugbetalen

Als de Belastingdienst geld van je tegoed heeft omdat je een te hoog voorschot van bijvoorbeeld zorg- en huurtoeslag hebt gekregen, dan gelden er andere regels. Het box 3-verhaal is hierbij net even anders.

In principe mag je de terugbetaling in termijnen doen. En zolang je dat op 1 januari nog niet (volledig) hebt gedaan, kun je het terug te betalen bedrag later aangeven als schuld in box 3.

Je moet dan wel rekening houden met een drempel: van je schulden mag je alleen het deel aftrekken dat boven de 2.900 euro (voor jou alleen) of 5.800 euro (met een fiscaal partner) uitkomt.

Daarom, zegt de Consumentenbond, kan het gunstiger zijn het teveel aan voorschot toch gewoon in één keer terug te betalen. Want heb je in totaal 'te weinig' aftrekbare schulden, dan heeft het geen zin om ze mee te nemen in je aangifte.

In één keer je vermogen omlaag brengen door vóór de jaarwisseling af te betalen is dan wellicht waardevoller en slimmer - maak die rekensom voor jezelf. En wellicht geldt dit ook voor de afbetaling van andere schulden, mocht je die hebben.

Lees ook: Geld verdienen met sparen: vergeet het maar

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›