IEXGeld

Dossiers

Profiel

Is jouw geld op de bank nog wel veilig?

Beeld: iStock

Het omvallen van Silicon Valley Bank in de VS heeft een grote schok veroorzaakt in de wereldwijde financiële wereld. Ook Credit Suisse kwam in de problemen en werd gered door UBS. Tegelijk waren er zorgen over het voortbestaan van Deutsche Bank. Hoe zit het met jouw bank? Zijn er redenen om je zorgen te maken over je spaargeld? Tijd om de balans op te maken.

De situatie rond Silicon Valley Bank laat zien dat een op het oog gezonde bank in één zucht ineen kan klappen. Dit leidde op de beurs tot veel zorgen in de markt over de gezondheid van de wereldwijde financiële sector, waarbij ook veel Europese banken onder druk kwamen te staan. 

En dat is even schrikken, want we zijn al snel geneigd om banken te zien als een instituut waar ons geld veilig is. Maar banken blijven bedrijven en hebben ook te maken met uitdagende tijden.

Lees ook: 7 dingen die je anders kunt doen om vermogen op te bouwen

Dit betekent niet dat je nu ineens in paniek moet schieten en je spaargeld van de bank moet halen, maar tegelijk moet je ook niet denken dat jouw geld altijd veilig is. 

Stresstest

Banken worden geregeld onderworpen aan een zogenoemde stresstest, om te kijken of ze overeind zouden blijven in hypothetische situaties als een recessie, een periode van hoge werkloosheid of een crash.

In de VS wordt ieder jaar een stresstest gedaan, in de Europese Unie om het jaar. In januari dit jaar is de Europese Centrale Bank gestart met een stresstest onder 57 van de grootste banken in het eurogebied. De resultaten van het onderzoek worden in juli verwacht.    

Tot die tijd is het belangrijk om zelf ook kritisch te blijven kijken naar de banken waar je je geld bewaart. 

Depositogarantiestelsel

In principe zullen de meeste mensen goed beschermd zijn tegen problemen, vanwege het depositogarantiestelsel. Als je bank failliet gaat betekent dit dat je tot €100.000 van het geld op je rekening terugkrijgt.

Heb je meer spaargeld bij één bank weggezet, laat dan de huidige bankencrisis een wake-up call zijn om een deel van je geld naar een andere bank te brengen.

Veel experts adviseren bovendien om niet al je financiën onder te brengen bij één partij. Het ligt namelijk voor de hand dat de ene bank je veel beter kan helpen bij het afsluiten van een hypotheek of andere lening, terwijl de andere bank beter geschikt is voor je spaargeld vanwege een hogere spaarrente. 

Over het algemeen bieden grote banken veel verschillende diensten aan op één centraal platform. Dit heeft als voordeel dat je toegang krijgt tot een reeks diensten tegen een verlaagd tarief.

Een kleinere bank kan juist wat meer kijken naar je persoonlijke situatie en kan vaak wat meer flexibiliteit bieden. Handig bijvoorbeeld als je voor het eerst een huis koopt. 

Op zoek gaan naar een bank die bij jou past is dus een goed idee, maar voorkom dat je al je financiën bij dezelfde bank onderbrengt. 

Rekening geblokkeerd

In de meest recente stresstest van de Europese Centrale Bank, uit juli 2021, blijkt dat het Europese bankenstelsel bestand is tegen een lastig macro-economisch scenario.

Hoewel de stressscenario’s hypothetisch zijn, wil dat niet zeggen dat dergelijke scenario’s niet kunnen plaatsvinden. Zo valt regelmatig in de media te lezen dat bankrekeningen worden geblokkeerd, omdat de bank bepaalde transacties als verdacht aanmerkt. 

Experts adviseren dan ook om meerdere bankrekeningen te hebben en om een noodplan te maken voor als het een keer verkeerd gaat. Mocht een rekening worden geblokkeerd, dan kun je alsnog bij het geld dat bij een andere bank staat.

Check ook: Dit kost een Nederlandse bankrekening

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›