IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nog steeds weinig vrouwen in topbestuur banken

In de financiële sector, en dan vooral banken, zijn er nog steeds amper vrouwen op het hoogste managementniveau. Dat blijkt uit onderzoek van Scope Ratings.

Klanten en investeerders vragen steeds meer om openheid bij financiële instituten, bijvoorbeeld over hun ESG-criteria: factoren op het gebied van milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur. Uit de cijfers die naar buiten komen blijkt steeds meer dat banken op dit gebied nog veel vooruitgang kunnen boeken, vooral bij diversiteit in het bestuur.

Scope Ratings heeft het bestuur van 29 Europese banken onderzoekt. Uit de resultaten bleek dat dat er slechts twee CEO’s, een CFO, een COO en zes CRO’s vrouwen zijn. Qua Nederlandse banken zijn de ING en Rabobank hierin meegenomen. Onder de CCO’s (communicatie) en CSO’s (duurzaamheid) is de verdeling wel beter.

Lees ook: Vrouwen zijn betere investeerders

Vooruitgang, maar niet genoeg

Sinds de crisis hebben banken flink wat vooruitgang gemaakt op het gebied van ondernemingsbestuur, schrijft Scope Ratings. En dat is hard nodig, want een sterker en transparanter bestuur kan ook de cultuur van een bank positief veranderen.

Dit kan o.a. leiden tot meer verantwoordelijk risicobeleid, grotere sociaal, gender en etnisch bewustzijn in beleid en werksituaties en hogere gezondheids- en veiligheidsstandaarden. Iets waar banken ook nog stappen in kunnen maken.

Het gebrek aan genderdiversificatie leidt tot een groepsmentaliteit die voor een potentieel ongezonde cultuur kan zorgen. Dit is volgens Scope ratings het geval wanneer ‘team spirit’ wordt gezien als het eens zijn op de meeste belangrijke onderwerpen en beslissingen.

Lees ook: Vrouwen beleggen beter

Verschillen in Europa

In Europa zijn er veel verschillen tussen de landen. Vooral Noord-Europese banken hebben een betere diversiteit op de werkvloer, met meer vrouwen in het topmanagement. Het zijn juist de Zuid-Europese landen, zoals Italië, Frankrijk en Spanje waar de diversiteit erg laag is.

Ook Engeland doet het niet heel goed qua diversiteit. Een andere duidelijke trend is dat grotere banken vaak wel meer vrouwen in het bestuur hebben, maar dat deze vrouwen vaak geen sturende rol hebben in de organisatie.

Maar, zegt de onderzoeksorganisatie, het aantal vrouwen werkzaam bij grote Europese banken is wel aan het groeien. Dat ESG-criteria een steeds belangrijkere rol spelen heeft daarop een positief effect. Maar er is nog een lange weg te gaan.

Lees ook: Vrouwen beter in besparen dan mannen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›