IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vrouwen beleggen beter

Goed, beleggen is inderdaad nogal een mannenwereldje. Maar, de afgelopen jaren beginnen ook steeds meer vrouwen met handelen op de beurs. En wat blijkt? Vrouwen behalen meer rendement en beleggen minder risicovol, volgens onderzoek van BinckBank. En laten we eerlijk zijn, dat is geen verrassing ook.

Niet alleen het onderzoek van BinckBank, ook Amerikaanse onderzoeken die naar historische rendementen keken kwamen tot één conclusie: vrouwen zijn beter dan mannen op de beurs.

Slechts een heel klein beetje overigens. Recente cijfers van Fidelity en Openfolio1 laten zien dat er in 2016 gemiddeld een extra rendement van 0,2 à 0,3% behaald werd door vrouwen. Ook de jaren ervoor deden ze het beter. 

Het aantal vrouwelijke beleggers is in de afgelopen vijf jaar met bijna 40% gestegen. Bij Binck betekent dit dat één op de zeven actieve beleggers vrouw is. Wel schrijnend is dat de portefeuille van vrouwen gemiddeld 13% kleiner is dan die van de gemiddelde man. Mogelijk komt dit doordat vrouwen nog altijd minder verdienen en daardoor gemiddeld kleinere vermogens hebben. Kan iemand dat glazen plafond even breken? 

Lees ook: De vele tinten groen van duurzaam beleggen

Beleggingsstijl

De reden dat vrouwen meer rendement behalen is omdat ze ook minder transacties doen. Dat betekent minder transactiekosten. En niet alleen plaatsen ze minder orders, maar ook beleggen ze minder risicovol. Gemiddeld doen mannen jaarlijks ruim een kwart meer transacties.

Het behoudender risicoprofiel wordt zichtbaar bij de gekozen beleggingsmix. Daaruit blijkt dat vrouwen meer dan mannen in klassieke instrumenten als aandelen, obligaties en beleggingsfondsen investeren, terwijl juist minder in opties en hefboomproducten als turbo’s wordt belegd. Vrouwen noemen zichzelf ook eerder voorzichtig of defensieve beleggers. Iets met een schildpad en een haas, hmm. 

Lees ook: Ken jezelf: de tien meest gemaakte beleggersfouten

Beleggen in L’Oréal, because you’re worth it?

Beleggen vrouwen alleen maar in L’Oréal en wijn? Nee, zeker niet. Maar er zijn wel verschillen te zien in aandelenselectie, volgens Binck. Bedrijven als Unilever, RELX, Heineken en Wolters Kluwer zijn relatief populair onder vrouwelijke beleggers, terwijl fondsen als KPN, Altice en Gemalto juist meer mannenaandelen zijn. Vrouwen gaan meer voor de levensmiddelen, en mannen voor de telecom.

Internationaal gezien zijn er ook verschillen te zien. Fondsen als Nestlé (onder andere Nespresso en Kitkat) en geneesmiddelen bedrijven Roche en Novartis trekken meer vrouwelijke beleggers. Automerken als Daimler (onder andere Mercedes) en Tesla trekken juist meer mannen.

Lees ook: Zelf beleggen? Doe het veilig met deze negen tips.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Vakantiegeld beleggen doe je zo

Beleggen met je vakantiegeld, een goed idee, maar let op de vaste kosten... Lees verder ›