IEXGeld

Dossiers

Profiel

3 belangrijke vragen voor vastgoedbeleggers in 2024

Waar moet je als vastgoedbelegger dit jaar op letten? UBS geeft antwoord op de belangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen.

Je vermogen spreiden over verschillende beleggingscategorieën kan een goede manier zijn om de risico's te verminderen. Hoe liggen de kaarten ervoor bij vastgoed?

Hoe bereid je je voor op geopolitieke ontwikkelingen? 

Conflicten in onder meer Oekraïne en Gaza, plus de toegenomen spanningen tussen China en Taiwan, hebben gezorgd voor een sterke stijging van de geopolitieke onzekerheid in de afgelopen twee jaar. De ontwikkelingen hebben effect op het vertrouwen van consumenten en bedrijven, maar ook op de energiemarkten en kunnen uiteindelijk een wereldwijde recessie veroorzaken. 

Vastgoedbeleggers moeten de lokale ontwikkelingen, en de daarmee gepaard gaande risico’s en kansen goed in beeld krijgen, vindt UBS, want die kunnen per markt enorm verschillen. Spreiding is daarom belangrijk. Vastgoedsectoren die ook goed presteren tijdens een crisis, kunnen aantrekkelijk worden. Denk bijvoorbeeld aan het residentiële segment (woningen), dat doorgaans minder correlatie laat zien met economische cycli en zodoende als veilige haven wordt gezien. Tekorten op de woningenmarkten wereldwijd, zullen volgens UBS leiden tot nog hogere huren. 

Industrieel vastgoed kan volgens UBS ook profiteren van toegenomen geopolitieke risico’s, waarbij veel bedrijven vermoedelijk minder willen vertrouwen op de mondiale aanvoerketens en steeds meer productie dicht bij huis halen. Logistiek vastgoed kan aan de andere kant juist een klap krijgen door een economische neergang, stelt UBS. 

Wat betekenen de hogere rentes voor vastgoed? 

Het lijkt erop dat centrale banken de rentes in een geleidelijk tempo zullen verlagen. Dit heeft tot gevolg dat de rentes nog wel even op de huidige hoge niveaus blijven.

Hogere rentetarieven betekenen doorgaans dat beleggers een hoger rendement zullen zien op hun vastgoedbeleggingen. Op korte termijn verwacht UBS nog wel de nodige uitdagingen in het herstel van de waarderingen. 

Hoe ligt de vastgoedmarkt erbij? 

In de eerste drie kwartalen van 2023 lagen de investeringsvolumes op de commerciële vastgoedmarkt maar liefst 40% lager dan voor de coronacrisis. Tegelijk blijkt uit data van MSCI dat in de VS weinig vastgoed onder water staat. Van de commerciële vastgoedleningen met een schuldgraad van 60% of meer, moet slechts 37% worden overgesloten in de komende drie jaar. Een meerderheid van de markt zal dus niet in de problemen komen, volgend UBS. 

“Kwalitatief hoogwaardig vastgoed blijft voor kopers aantrekkelijk, terwijl vastgoed van lage kwaliteit geen interesse trekt of tegen zeer lage prijzen wordt verkocht. Sommige delen van de vastgoedmarkt, waaronder de kantorenmarkt, zijn harder geraakt dan andere. De kwaliteit van vastgoed wordt, zeker in het licht van duurzaamheidscriteria, steeds belangrijker”, concludeert UBS. 

Lees ook: Warren Buffett verslaan? Ga voor saai

Gerelateerde Tools