IEXGeld

Dossiers

Profiel

Rijk worden door op je handen te zitten?

Het wordt weleens aangeraden door experts: koop aandelen waar je volledig vertrouwen in hebt en kijk er vervolgens niet meer naar om. Maar is dit eigenlijk wel zo’n goed advies? Analist Jeffrey Ptak van Morningstar heeft dit onderzocht. 

De samenstelling van de AEX of S&P 500 verandert regelmatig. Zo vindt er voor de AEX elk kwartaal een (kleine) herweging van de index plaats en wordt er een keer per jaar uitgebreid gekeken naar de samenstelling van de index. Hierdoor vallen sommige aandelen uit de AEX, terwijl andere namen promoveren vanuit de AMX. Dit heeft uiteraard ook invloed op je AEX-ETF. 

Ptak van Morningstar maakte zelf een mandje met aandelen uit de S&P 500, maar veranderde vervolgens niet zijn portefeuille na wijzigingen in de samenstelling van de Amerikaanse hoofdgraadmeter. Passief beleggen in het kwadraat, dus. 

Had hij deze portefeuille sinds maart 1993 gehad, dan zou hij een outperformance hebben gerealiseerd van 5,6% in de dertig jaar tot maart 2023 ten opzichte van de S&P 500 die dus in die jaren in samenstelling wat is veranderd. 

Cashpositie

De analist keek naar de samenstelling van de S&P 500 in maart 1993 en berekende het maandrendement van ieder aandeel in de index over de tien jaar daarna. Meer dan honderd van deze aandelen waren in die tien jaar niet meer in de index te vinden, vooral door overnames. Ptak hield na tien jaar dan ook een portefeuille over van bedrijven die nog steeds in de index zitten, naast een boel ‘cash’ na jaren van overgenomen bedrijven. 

De portefeuille, door Ptak de Do Nothing Portfolio genoemd, zou in een periode van 10 jaar 12,2% aan rendement per jaar hebben opgeleverd, grofweg gelijk aan het rendement van de S&P 500 over dezelfde periode. Dat is opmerkelijk, want 5,5% van de portefeuille bestond uit cash. Wel zag Ptak dat de portefeuille minder volatiel was dan de onderliggende index, waardoor het risicogewogen rendement aantrekkelijker was. 

Over een periode van dertig jaar was er dus wel een outperformance. Volgens de analist van Morningstar heeft de outperformance deels te maken met de cashpositie, die over de jaren ook zou zijn gegroeid. De cashpositie zorgde ervoor dat de klap van beurscrashes, onder meer die van 2000 en 2008, minder groot was. Aangezien bedrijven ook niet werden vervangen als ze uit de index vielen, zou de portefeuille van Ptak ook grotere posities in succesvolle aandelen hebben, zoals Apple. 

Belangrijke lessen

Volgens Ptak zijn er diverse lessen te trekken uit de Do Nothing Portfolio. Zo stimuleert deze strategie om succesvolle aandelen aan te houden. Dit gaat dan wel ten koste van je spreiding, maar de top tien grootste posities in de portefeuille waren wel goed voor de meeste winst. 

Ook bewijst de portefeuille dat je niet altijd volledig belegd hoeft te zijn. Wordt een bedrijf waarin je aandelen hebt, overgenomen en verdwijnt het van de beurs? Dan hoef je dat gat in je portefeuille dus niet per definitie altijd op te vullen met andere beleggingen. Houd gewoon de cash aan, aldus Ptak. Dit vermindert de risico’s die je hebt vanwege de wat sterkere concentratie van de winnende aandelen.

Lees ook: 7 tips voor aartsluie beleggers

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›