IEXGeld

Dossiers

Profiel

7 tips voor aartsluie beleggers

Beleggen levert op de langere termijn meestal meer op dan sparen. Toch zien velen er van af, omdat ze denken dat het teveel kost. Gelukkig zijn er slimme manieren om zonder noemenswaardige inspanning een mooi bedrag bij elkaar te beleggen.

Hoe eerder je start met beleggen, hoe groter je beleggingspot waarschijnlijk wordt. Niet alleen kun je je meer risico's permitteren als je nog een lange tijd voor de boeg hebt; ook kun je profiteren van het rente-op-rente effect, omdat je eventuele beleggingswinsten kunt herbeleggen. Doe je dit langere tijd, dan tikt dat behoorlijk aan.

Hoger rendement met beleggen

Uiteraard zijn in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. Maar statistisch gezien levert beleggen vrijwel altijd een hoger rendement op dan sparen, zo blijkt uit deze tool van Robeco, waarbij je het gemiddelde rendement van een spaarrekening kunt vergelijken met dat van de MSCI World-index, over een door jou geselecteerde periode.

Uit de tool blijkt dat wie tien jaar geleden 1.000 euro had gestort op een spaarrekening, de spaarpot had zien uitgroeien tot 1.128 euro. Was dat bedrag echter belegd, dan zou de spaarpot in waarde ruim zijn verdubbeld, naar 2.025 euro. Dat komt neer op een gemiddeld jaarrendement van 7,3%.

Veel dertigers stellen beleggen echter uit omdat ze het te druk hebben met het werk en de zorg voor de kinderen om zich erin te verdiepen.

Toch hoeft beleggen helemaal niet zo tijdrovend te zijn, als je het maar slim aanpakt. De website US News zette onlangs een aantal tips op een rij voor luie beleggers. We lopen er een aantal langs.

1. Beleg in beleggingsfondsen

Individuele aandelen selecteren is erg tijdrovend en vergt de nodige expertise. Bovendien wordt je portefeuille erg kwetsbaar als je in slechts een handvol aandelen belegt: één misser heeft een relatief grote impact op het totale rendement.

Beleg je niet uitsluitend als hobby, maar om rendement te behalen, dan is het verstandig om te kiezen voor een beleggingsfonds. Je portefeuille is dan automatisch gespreid: er zitten soms honderden stukken in de portfolio.

En, niet onbelangrijk als je weinig tijd hebt, je hebt er geen omkijken naar. Een team van experts houdt de markt voor je bij.

Wil je voordeliger uit zijn, dan kun je kiezen voor ETF's die een index van bijvoorbeeld aandelen of grondstoffen volgen. Omdat er geen beheerder is die actief op zoek gaat naar beleggingskansen, zijn de kosten een stuk lager.

Lees ook: Aan deze 10 eigenschappen herken je een goed beleggingsfonds

2. Leg automatisch in

Het vergt de nodige discipline om elke maand geld van je betaalrekening te halen om mee te beleggen. Wil je het jezelf makkelijker maken, dan kun je bij veel banken elke maand een vast bedrag laten beleggen in een beleggingsfonds. Je hebt er dan geen omkijken naar.

Automatisch periodiek beleggen heeft nog een extra voordeel: je loopt niet het risico dat je door een verkeerde timing extra geld verliest. Als je gespreid inlegt, wordt de aankoopprijs namelijk gemiddeld, waardoor je extreme hoogte- en dieptepunten kunt gladstrijken.

Bovendien voorkom je met deze strategie dat je gaat handelen in een emotie; vaak hét recept voor grote koersverliezen.

Meer hierover lees je op: Is gespreid beleggen écht beter?

3. Besteed het beheer uit

Vroeger was vermogensbeheer voorbehouden aan de elite, maar anno 2019 kun je al voor kleine bedragen terecht bij bedrijven als Evi van Lanschot, Binck, FitVermogen en Doelbeleggen. Zij beheren de vermogens van verschillende klanten tegelijk. Je wordt dan ingedeeld in een beleggingsprofiel, waarna een portefeuille wordt ingericht volgens dit profiel.

De vermogensbeheerder zorgt ervoor dat de portefeuille blijft aansluiten bij het profiel. Hij voert wijzigingen voor alle klanten in dit profiel tegelijk uit. Omdat het proces is geautomatiseerd, zijn de kosten slechts een fractie van traditioneel vermogensbeheer.

4. Focus op de assetverdeling

Beleggers focussen zich vaak op individuele aandelen. Maar de meest bepalende factor voor je rendement is de verdeling van je portefeuille over verschillende beleggingscategorieën, zoals aandelen, obligaties, vastgoed, grondstoffen en alternatieve beleggingen, zoals private equity.

Als je een druk leven hebt, is het verstandig om je energie vooral te richten op een goede assetallocatie. Houd hierbij rekening met het beoogde rendement en de termijn die je hebt om te beleggen. Heb je het geld al binnen enkele jaren nodig en wil je niet teveel risico lopen, kies dan voor wat veiliger beleggingen, zoals staatsobligaties of obligaties van bedrijven met een hoge kredietwaardigheid. Heb je meer tijd, dan kun je je een hoger gewicht in aandelen permitteren. Dit levert doorgaans ook een hoger rendement op.

Houd de assetverdeling wel bij, want door de marktontwikkelingen kan je portefeuille uit balans raken. Gaat de beurs bijvoorbeeld een tijdje omhoog, dan kan het gewicht van aandelen groter worden dan je had beoogd.

US News adviseert om je portefeuille te herbalanceren zodra deze meer dan 4% afwijkt van de verdeling die je je had voorgenomen.

5. Kies een lifecycle fonds

De echt luie belegger wil liever niet omkijken naar de assetverdeling. Gelukkig is hiervoor een oplossing: een lifecycle fonds. Dit is een beleggingsfonds dat de verdeling tussen verschillende beleggingscategorieën aanpast naarmate de looptijd verstrijkt. Als de einddatum in zicht komt, worden de beleggingsrisico's steeds verder afgebouwd.

In het begin van de looptijd belegt het fonds daarom relatief veel in aandelen, high yield obligaties (risicovolle obligaties), vastgoed en alternatieve beleggingen. Aan het eind van de rit verschuift de focus naar staatsobligaties, credits (obligaties van bedrijven met een hoge kredietwaardigheid) en kasgeld.

Anders dan bij gewone beleggingsfondsen verandert het beleggingsprofiel van het fonds gedurende de looptijd, van offensief naar defensief. Je hoeft dus niet zelf in de gaten te houden of je teveel risico loopt.

Zo'n lifecycle fonds is handig als je lang van tevoren begint te sparen voor een specifiek doel, zoals een aanvulling op je pensioen of eerder stoppen met werken.

Meer informatie over de werking van deze fondsen vind je in dit artikel.

6. Stop met de koersen in de gaten houden

Beleggen doe je voor de lange termijn. Tussentijdse koersschommelingen horen erbij. Verspil daarom geen tijd met het steeds monitoren van beurskoersen. Dat scheelt ook veel stress en voorkomt dat je in je emotie verkeerde beslissingen neemt.

Wel is het verstandig om een keer per maand even te checken of je nog achter je beleggingskeuzes staat of dat je de uitgezette koers toch wat moet aanpassen.

7. Maak gebruik van handige apps

Er zijn allerlei handige apps ontwikkeld die je ondersteunen bij het beleggen. Denk bijvoorbeeld aan apps waarbij je het beursnieuws kunt bijhouden, realtime koersen kunt volgen of met behulp van handige analysetools aandelen kunt vergelijken.

In dit eerder verschenen artikel van IEX Geld vind je een aantal populaire beleggingsapps. Check verder dit overzicht van internationale beleggingsapps van US News.

Lees ook: Hoe selecteer je de beste aandelen? Let op deze 7 zaken

Gerelateerde Tools

Reacties

3 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. PjotrIEX 1 juli 2019 16:25 0
  punt 6 en 7 zijn licht tegenstrijdig aan elkaar
 2. Bunder 12 juli 2019 09:15 0
  Ja, mee eens.
  Ik denk als je wilt beleggen, kun je het beste in tech bedrijven investeren. IoT oplossingen hebben de toekomst en zullen mensen gaan vervangen. Er zijn al hele marktplaatsen voor IoT producten, zoals www.ioetraders.com . Echt, dit soort marktplaatsen gaan het maken, omdat er veel vraag en veel aanbod is, maar die moeten nog naar elkaar te zien worden gebracht. Een klusje voor het World Wide Web!
 3. [verwijderd] 21 juli 2019 02:06 0
  Je moet een plek goed bestuderen om een winnaar te worden

3 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

De huizenprijzen trekken weer aan: met deze 6 tips kun je besparen

De Nederlandse huizenmarkt is al een tijdje voor veel mensen een gevoeli... Lees verder ›