IEXGeld

Dossiers

Profiel

De 10 grootste crowdfund-blunders

Crowdfunding levert meestal veel meer op dan sparen of beleggen. Pas wel op voor deze 10 missers.

Crowdfunding voorziet duidelijk in een behoefte. In het eerste halfjaar is de Nederlandse crowdfundmarkt met maar liefst 52% gegroeid op jaarbasis, zo blijkt uit cijfers van Crowdfundmarkt.nl.

Een voorwaarde voor een goed rendement is wel dat je je huiswerk goed doet, want niet elke investering betaalt zich uit. We zetten de tien grootste crowdfundfouten voor je op een rij.

1. Geen idee hebben waar je in belegt

Beleg nooit in zaken die je niet begrijpt en waar je geen verstand van hebt, is het levensmotto van superbelegger Warren Buffett.

Dit geldt ook voor crowdfunding. Zorg dat je begrijpt waar het bedrijf dat geld ophaalt mee bezig is, wat de risico’s zijn en of de voorgespiegelde rendementen realistisch zijn.

2. Op één paard wedden

Aan beleggingen in start-ups en andere kleine bedrijven kleeft een verhoogd risico: ze hebben zich nog niet bewezen. Zorg er daarom voor dat je niet alle eieren in één mandje legt, maar je kansen spreidt. Mocht een van de bedrijven failliet gaan, dan blijft de schade beperkt.

Zorg ook voor voldoende spreiding over sectoren, looptijden en eventueel crowdfundplatformen.

3. Met je complete vermogen de crowd in

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) adviseert om niet meer dan 10% van je vrij belegbare vermogen te investeren in crowdfunding. Zo blijven de risico's binnen de perken.

De rest kun je spreiden over spaarrekeningen en beleggingen in aandelen, obligaties, vastgoed en andere beleggingscategorieën.

4. ... met geld dat je eigenlijk niet kunt missen

Deze tip geldt eigenlijk voor alle beleggingen: beleg alleen met geld dat je kunt missen. Het kan soms even duren voor een investering zich uitbetaalt en soms blijft rendement zelfs helemaal uit. Dat is vervelend als je het geld hard nodig hebt, voor bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe auto, de studie van je kinderen of je pensioen.

5. Je blind staren op het bruto rendement

Er staan vaak aantrekkelijke - soms zelfs dubbelcijferige - rentepercentages vermeld op crowfundplatforms, maar besef dat dit brutorendementen zijn. Er is een kans dat sommige leningen waarin je investeert niet (volledig) worden terugbetaald.

Ook brengen crowdfundplatforms kosten in rekening. Dit alles drukt natuurlijk het uiteindelijke rendement.

Uit de laatste cijfers van Crowdfundmarkt blijkt dat de gemiddelde aangeboden rente van alle crowdfundingprojecten vanaf 2016 uitkomt op 8,5%. Het gemiddelde nettorendement bedraagt 5,07%. Dat is zeker niet slecht, maar wel een stuk lager dan het brutobedrag.

6. Geen oog hebben voor de risico's

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook. Dat is voor crowdfunding niet anders. Een hoog rendement gaat doorgaans gepaard met een hoger risico. Kijk daarom goed welke risico’s aan deze belegging verbonden zijn.

Sommige platforms geven een aardige indicatie door middel van een rating. Maar let op: deze zijn niet altijd zaligmakend. Je zult ook zelf wat research moeten doen.

Check ook: Vier tips bij het doen van je eerste crowdfund-investering

Check ook hoe bij een faillissement het resterende vermogen over de schuldeisers wordt verdeeld. Vaak hebben de Belastingdienst en de bank voorrang. Het is de vraag wat er voor jou nog te halen valt als zij hun geld hebben.

7. ... en de kosten

Kosten drukken altijd op het nettorendement. Breng daarom goed in kaart welke kosten het platform in rekening brengt. Wees alert op onverwachte kosten. Zo berekenen veel platforms de juridische kosten, waaronder de incassokosten, door aan de investeerders. Dat kan een behoorlijke domper zijn.

8. Beleggen in een project zonder zekerheden

Soms worden aan crowfundleningen zekerheden gevestigd. Dat geeft een beetje houvast als het bedrijf waarin je investeert in financiële problemen komt.

Denk bijvoorbeeld aan hypotheekrechten (op bijvoorbeeld een woonhuis of kantoorpand), pandrechten (op bijvoorbeeld de bedrijfsinventaris en voorraden), hoofdelijke aansprakelijkheid of een borgstelling.

Wees wel realistisch. Van een kale kip kun je niet plukken.

9. Geen weloverwogen keuze tussen aandelen of leningen

Crowdfunding is een verzamelnaam voor verschillende soorten beleggingen. Er zijn drie smaken: leningen, aandelen en converteerbare leningen.

Een lening heeft dezelfde karakteristieken als een obligatie: je ontvangt periodiek rente en aan het einde van de looptijd wordt de hoofdsom terugbetaald.

Bij aandelen bestaat het rendement uit eventuele winst bij de verkoop van de stukken en mogelijke dividendbetalingen.

Een converteerbare lening is een mangvorm. Hierbij wordt eerst een lening verstrekt met een vaste looptijd en rente. Als de looptijd is verstreken, kun je de lening met korting omzetten in aandelen. Maar dat hoeft niet. Je kunt er ook voor kiezen om de hoofdsom te laten uitkeren.

Op de vraag welke variant het best bij je past valt helaas geen eenduidig antwoord te geven. Dat hangt namelijk af van je wensen, beleggingshorizon, doelstellingen en het risico dat je bereid bent om te nemen. Dit verschilt per belegger.

10. Het platform niet goed onderzocht

Ons land telt een keur aan crowdfundplatforms. Sommige zijn van alle markten thuis, terwijl andere zich hebben gespecialiseerd in een bepaalde sector of beleggingscategorie.

De kwaliteit verschilt per platform. Het ene platform kent een grondiger screening dan het andere. Ook de transparantie verschilt. Wil je teleurstellingen voorkomen, neem dan een kijkje bij verschillende platformen en vergelijk. Hoe is de werkwijze? Hoe transparant is het platform?

En, heel belangrijk om uit te zoeken: heeft het platform een ontheffing of vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM)? Dat laatste kun je op deze website verifiëren.

Lees ook: Zo vind je het crowdfundingplatform dat het beste bij je past

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›