IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vakantie boeken? 5 bespaartips!

Beeld: iStock

We zijn nog maar een paar maanden verwijderd van de zomer en velen zullen al op zoek zijn naar vakanties. Hoe kun je geld besparen op je volgende trip? Wij geven enkele tips. 

1. Start je zoektocht op tijd

De prijzen voor een vlucht of vakantiewoning kunnen per uur sterk verschillen, dus het is verstandig om ver van tevoren naar vakanties te zoeken.

Over het algemeen geldt hoe eerder hoe beter, maar wees ook niet al te vroeg. Experts adviseren om vluchten gemiddeld twee maanden van tevoren te boeken. In deze periode is de kans groter dat vliegtuigmaatschappijen de prijzen lager houden om klanten te trekken. 

2. Check regelmatig de prijzen

Het loont om gedurende de dag of week meerdere keren je favoriete boekingssites te bezoeken, omdat de kans groter wordt dat je een goede deal vindt. Volgens experts hebben vliegtuigmaatschappijen meerdere tarieven voor een vlucht, die per uur kunnen verschillen. Check dus regelmatig de prijzen, ook om deals te herkennen. Heb je een leuke deal gevonden? Boek dan direct, gezien de prijs in de avond alweer anders kan zijn. 

Lees ook: Op vakantie? 10 tips om af te dingen als een pro

Ook na het boeken van je vlucht kan het geen kwaad om de ticketprijzen in de gaten te blijven houden. Vind je alsnog op een later moment een lagere prijs voor je reis dan dat jij betaald hebt, dan kun je bij de luchtvaartmaatschappij om een korting vragen. Sommige partijen gaan hierin mee. 

3. Cookies verwijderen

Het nadeel van regelmatig naar ticketprijzen kijken, is dat boekingswebsites dit doorkrijgen. Het ligt namelijk voor de hand dat je serieus geïnteresseerd bent in een bepaalde vlucht, waardoor luchtvaartmaatschappijen de prijzen omhooggooien.

Er is anekdotisch bewijs dat je zoekgeschiedenis in de gaten wordt gehouden door boekingssites en dat de prijzen op basis daarvan veranderen. Zoek naar tickets in de incognitomodus van je browser en verwijder regelmatig cookies en je zoekgeschiedenis, om te voorkomen dat de prijzen onnodig worden opgevoerd. 

4. Wees flexibel

Je kunt vaak geld besparen door een dag later of vroeger te vertrekken dan aanvankelijk gepland. Weekenden zijn bijvoorbeeld een populair moment om te vliegen, wat de prijzen aanjaagt. Door op een doordeweekse dag te vertrekken, kun je mogelijk wat geld besparen. Voor veel vluchten is een vertrek op woensdag het meest voordelig. 

Wees ook flexibel als het gaat om weekendtripjes. Meestal boek je één of twee nachtjes weg, maar om klanten een dagje langer te houden bieden zij vaak een aantrekkelijk tarief aan als je er drie nachtjes van maakt. 

5. Onderhandel over de prijs

Het is niet altijd mogelijk, maar heb je direct contact met een verhuurder (bijvoorbeeld via Airbnb), dan kun je onderhandelen over de prijs van je overnachting. Afhankelijk van de tijd van het jaar, de beschikbaarheid en daarmee de vraag, zijn de prijzen soms onderhandelbaar. Zeker als je last minute besluit om op vakantie te gaan. Een verhuurder ziet natuurlijk het liefst dat de kamer of het appartement verhuurd wordt. Niet iedereen staat ervoor open, maar vragen om een lagere prijs mag altijd. 

Check ook: Last minute reis boeken? Zo voorkom je dat je wordt opgelicht

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›