IEXGeld

Dossiers

Profiel

Last minute reis boeken? Zo voorkom je dat je wordt opgelicht

Na een jaar thuis zitten snak je waarschijnlijk meer dan ooit naar een vakantie. Omdat de coronaregels snel kunnen veranderen, is het niet onverstandig om je reis last minute te boeken. Maar laat de snelheid de zorgvuldigheid niet in de weg zitten. Zo voorkom je dat je wordt opgelicht.

Het zal je maar gebeuren: je komt op je vakantieadres aan en het geboekte vakantiehuis blijkt niet te bestaan of je wordt glazig aangestaard door de bewoners die van niets weten. Of net als je je koffers hebt gepakt, komt je ter ore dat de reisorganisatie failliet is. Geld weg.

Door je kritisch op te stellen bij het boeken kun je veel ellende voorkomen. Maar waar moet je nu precies op letten?

1. Is de website betrouwbaar?

Fantastische aanbiedingen, prachtige foto's, ronkende teksten... Reisorganisaties doen er alles aan om consumenten te verleiden. Helaas zijn ook fraudeurs hier heel handig in. Oogt een aanbod te mooi om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. Check ook hoe lang de website al bestaat. Dat kan via deze website.

2. Kloppen de gegevens van de aanbieder?

In het verlengde hiervan: zorg ervoor dat je de belangrijkste informatie over de reisaanbieder hebt: naam, (email)adres, telefoonnummer, nummer van de Kamer van Koophandel. Controleer deze gegevens ook, zodat je zeker weet dat je met een normaal bedrijf hebt te maken, in plaats van een oplichter.

3. Wat vinden andere klanten?

Google is ook je beste vriend om te checken hoe het bedrijf scoort bij klanten. Check reviews op verschillende websites en ga na of er over een bedrijf veel klachten zijn ingediend.

Daarnaast kun je op de website van de politie checken of er aangifte tegen het bedrijf is gedaan. Je kunt zoeken op naam, emailadres, rekeningnummer, telefoonnummer en URL.

4. Is de reisorganisatie aangesloten bij de ANVR?

Boek je via een bemiddelingssite? Dan adviseert Fraudehelpdesk om te checken of het bedrijf is aangesloten bij de ANVR of Thuiswinkel. Je hebt dan een aantal zekerheden.

Check ook: Je online aankopen verzekerd. En nóg 4 voordelen van een creditcard

Zo zijn ANVR-leden aangesloten bij garantiefonds SGR. Mocht het bedrijf over de kop gaan, dan krijg je de aanbetaling voor je pakketreis en geboekte accomodaties vergoed of neemt een andere reisaanbieder de reis over. Gaat de reisaanbieder failliet terwijl je al op een badlaken op de Spaanse stranden ligt en had je bij je pakketreis ook het vervoer geboekt, dan zorgt de garantieregeling ervoor dat je weer thuis kunt komen.

ANVR-leden respecteren ook alle uitspraken van de Geschillencommissie Reizen, waar je op een laagdrempelige manier een klacht kunt indienen, als een geschil niet goed wordt uitgevoerd. Ook zijn ze aangesloten bij de Stiching Calamiteitenfonds Reizen (SCR), die de kosten bij een calamiteit vergoedt.

Thuiswinkel Waarborg is een keurmerk voor webshops, waar ook diverse reisorganisaties bij zijn aangesloten. Ook hier kun je terecht bij een geschillencommissie: de Geschillencommissie Thuiswinkel. Thuiswinkel.org staat tot een bedrag van 10.000 euro garant voor nakoming van de uitspraken.

Daarnaast gelden er eisen aan de website. Zo moeten de prijzen duidelijk zijn, zodat je niet met onverwachte bijkomende kosten wordt opgescheept. De omschrijvingen op de website moeten overeenkomen met de werkelijkheid. En het bestelproces moet duidelijk en eenvoudig zijn. Ook zijn de contact- en vestigingsgegevens gecontroleerd.

5. Bestaat de accommodatie wel?

Je zult ze de kost niet geven: oplichters die foto’s van andere websites kopiëren. Via images.google.com kun je checken of de foto niet elders op het web rondslingert.

Lees ook: Boete uit het buitenland? In de prullenbak gooien is riskant

Check ook via Google maps en Google streetview of de accommodatie wel bestaat en er hetzelfde uitziet als op de foto's op de boekingssite.

6. Is de aanbetaling zuivere koffie?

Moet je een aanbetaling doen of borg overmaken? Doe dat nooit via een geldkantoor als Western Union of MoneyGram. Wees extra alert als je een forse korting krijgt aangeboden als je snel geld overmaakt.

7. Komen er geen konijnen uit de hoed?

Uiteraard moet je vooraf weten welke kosten er in rekening worden gebracht. Controleer daarom voor je boekt wat bij de prijs is inbegrepen en welke kosten er nog bij komen. Dat maakt het ook makkelijker om aanbiedingen te vergelijken. Soms kan een vakantie met ogenschijnlijk de laagste prijs bij een nadere beschouwing duurder blijken dan het aanbod van een bedrijf dat wél transparant is.

Wist je trouwens dat kosten voor niet verplichte extraatjes, zoals een annuleringsverzekering of losse excursie, niet standaard mogen zijn aangevinkt? Ook een aspect om op te letten.

Lees ook altijd de algemene voorwaarden goed door, om verrassingen te voorkomen. Hoeveel moet je aanbetalen en wanneer? Mag je de reis annuleren? Zo ja, onder welke voorwaarden?

Ben je ondanks alle bovenstaande voorzorgsmaatregelen toch opgelicht? Dan kun je andere vakantiegangers behoeden voor hetzelfde lot, door een melding te doen bij de Fraudehelpdesk. Dat kan via deze site.

Lees ook: Op vakantie met kinderen? Zo blijf je binnen je budget