IEXGeld

Dossiers

Profiel

Op vakantie? 10 tips om af te dingen als een pro

Sommigen zien het als een spel, anderen vinden het gênant: afdingen. Toch is het in veel vakantielanden gebruikelijk dat je probeert wat van de prijs af te krijgen als je op de markt of in een winkel iets wil kopen. Maar hoe pak je dat aan?

In veel vakantielanden ben je een dief van je portemonnee als je niet probeert om tijdens het shoppen wat van de prijs af te krijgen. Wat zijn de belangrijkste do's en don'ts van afdingen?

1. Verdiep je in de gewoonten van het land

Onderhandelen is niet overal gebruikelijk. In bijvoorbeeld India, Turkije, Egypte en de souks in Dubai (niet de winkels, overigens) is het de normaalste zaak van de wereld: afdingen. In Canada, Australië, Japan en de Verenigde Staten daarentegen word je raar afgekeken als je probeert wat van de prijs af te praten. Wil je geen modderfiguur slaan, check dan voor vertrek wat de gewoontes zijn in je vakantieland.

2. Weet waarop je wel en niet kunt afdingen

In het verlengde hiervan is het ook belangrijk om te weten over welke zaken je wel en niet over kunt onderhandelen. In veel landen valt er wel wat van de prijs af te krijgen bij een taxirit of aankoop op de markt. Maar hoe zit dat met spullen in de winkel of een hotelkamer?

3. Timing is cruciaal

Voor het eindresultaat kan het tijdstip waarop je gaat onderhandelen behoorlijk uitmaken. De kans dat de marktkoopman wat water bij de wijn wil doen is groter aan het eind van de dag dan in de ochtend. Hij wil graag van zijn handel af, en zal sneller bereid zijn jou tegemoet te komen.

Lees ook: Op vakantie met kinderen? Zo blijf je binnen je budget

4. Het draait om vraag en aanbod

Ook drukte of rust maakt een wereld van verschil. Wemelt het van de toeristen en zijn er weinig handelaren met een vergelijkbaar aanbod, dan zal het lastiger zijn om wat van de prijs af te krijgen dan op een rustige markt met veel marktkooplui.

5. Een goede voorbereiding is het halve werk

Ga vooraf alvast prijzen vergelijken, zodat je weet wat een redelijk bedrag is voor het product dat jij graag wil hebben, en bedenk argumenten waarom een korting op zijn plaats is.

6. Undress to impress

Kleed je eenvoudig, zodat niet de indruk ontstaat dat er bij jou veel te halen valt. En laat vooral niet merken dat je het item graag wil hebben.

7. Doe nooit zelf het openingsbod

Je onderhandelingspositie is het sterkst als de handelaar het openingsbod doet. Wacht dus rustig af en laat niet meteen het achterste van je tong zien.

8. Beschouw het als een spel

Zit er weinig schot in de onderhandelingen, loop langzaam weg om de verkoper te bewegen tot een nieuw, lager tegenbod. Of suggereer dat je bij de buren een lager aanbod hebt gekregen.

Realiseer je dat de verkoper ook een spel speelt. Elke toerist krijgt een ‘special price.’ Voel je ook niet verplicht om iets te kopen als de verkoper iets aardigs voor je heeft gedaan, en je bijvoorbeeld een snoepje of kop koffie heeft gegeven.

9. Blijf altijd vriendelijk

Blijf lachen, maak grapjes en knoop een praatje aan. Zo krijg je de gunfactor, en dan bereik je meer dan wanneer je met een chagrijnig gezicht rondloopt.

10. Maak een combideal

Heb je in meer producten interesse, probeer dan kwantumkorting te bedingen. Kan er bijvoorbeeld wat meer van de prijs af als je naast de ketting ook bijpassende oorbellen koopt? Of als je naast de parfum ook de bijbehorende bodylotion koopt?

Ook handig om te weten: Met de auto op vakantie: zo bespaar je benzinekosten

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›