IEXGeld

Dossiers

Profiel

Is het ergste achter de rug voor opkomende markten?

Beeld: iStock

Ondanks een samenloop van omstandigheden, zijn opkomende markten erg veerkrachtig gebleken in de afgelopen jaren en zijn er weinig signalen dat een crisis op handen is. Als belegger in opkomende markten komen er mooie tijden aan, zo stellen fondsbeheerders van obligatiebelegger Pimco. En daar zijn diverse redenen voor. 

Zo zal de regio profiteren van een heropening van de Chinese economie, neemt de fiscale druk af en lijkt de inflatiepiek achter de rug. Bovendien worden lokale banden weer strakker aangehaald en dat biedt ruimte voor ‘nearshoring’, oftewel het uitbesteden van werkzaamheden aan nabijgelegen landen. 

Pimco zag afgelopen jaar een enorme uitstroom uit fondsen die opkomende markten volgen, waardoor nog maar weinig beleggers een blootstelling hebben aan de regio. En dat terwijl de waarderingen “historisch laag” zijn, aldus Pimco. 

Alles ging fout

De obligatiebelegger begrijpt wel waarom veel beleggers de opkomende markten momenteel links laten liggen. “Vrijwel alles wat fout kon gaan voor de regio, ging ook fout in 2022”, aldus fondsbeheerders Pramol Dhawan en Lupin Rahman in een rapport.

Ze wijzen op onder meer de oorlog in Oekraïne, de renteverhogingen door de Federal Reserve, de hoge energie- en voedselprijzen en het Chinese zero-covidbeleid, naast een stijging van het aantal populistische regimes en lokale klimaatproblemen.

Check ook: Is dit de beste pensioenportefeuille?

Hoewel deze factoren het herstel na de coronapandemie bemoeilijkten, zit een meerderheid van de opkomende markten met het bruto binnenlands product (BBP) weer op het niveau van voor de crisis, zo merkte Pimco op. Bovendien bleef het schuldniveau redelijk stabiel ten opzichte van het BBP. 

“Deze veerkracht zal vermoedelijk in 2023 ook weer zichtbaar zijn”, aldus Pimco. De regio profiteerde van de proactieve houding van centrale banken die, in tegenstelling tot het verleden, prioriteit gaven aan het bedwingen van de inflatie en niet aan de economische groei. Centrale bankiers uit opkomende regio’s trapten daarbij eerder op de rem dan hun collega’s in ontwikkelde landen. 

Hoewel de inflatie nog steeds hoog is in opkomende markten, lijkt de piek hierdoor overduidelijk achter ons te liggen, aldus Pimco. 

Lenen in lokale valuta

Een andere factor is dat opkomende landen “massaal” in lokale valuta geld lenen, terwijl de looptijden van leningen beduidend langer zijn dan in het verleden.

Ook hebben institutionele partijen een groei van hun vermogen gezien. “Dit alles beperkt het risico op het herfinancieren van schulden en beperkt ook de impact van de toegenomen rentes in de VS.”

Heropening China

Verder wijst Pimco op de heropening van de Chinese economie na de coronacrisis. “Sinds de financiële crisis, heeft China het stokje overgenomen van de VS en Europa als aanjager van de groei in opkomende markten”, aldus Pimco. “China is geëvolueerd van een eindgebruiker van grondstoffen naar een belangrijke speler in de mondiale productie en vervolgens naar een grote afnemer van goederen en diensten uit opkomende markten.” Zo profiteerde de regio bijvoorbeeld van toerisme vanuit China. 

Tegelijk is de groei in opkomende markten veerkrachtig gebleken, ondanks dat de Chinese economie vertraagde als gevolg van de coronacrisis.

Een heropening van de Chinese economie zal volgens Pimco dan ook opkomende markten flink in de kaart spelen, zelfs als de vraag in de huidige economische cyclus verschuift van grondstoffen naar diensten. Opkomende markten zullen volgens Pimco veerkrachtig blijven, zelfs in een situatie waarin het Westen te kampen heeft met een recessie, die vermoedelijk mild zal zijn. 

“Het ergste is achter de rug voor opkomende marken en beleggers zullen goede kansen zien”, concludeerde Pimco.

Lees ook: Welke aandelen moet je volgens Buffett hebben?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›