IEXGeld

Dossiers

Profiel

Welke aandelen moet je volgens Buffett hebben?

Superbelegger Warren Buffett heeft inzicht gegeven in zijn portefeuille. Welke aandelen heeft hij ingeslagen en welke heeft hij juist verkocht?

Afgelopen week bleek uit documenten van de Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) dat Buffett’s investeringsfonds Berkshire Hathaway diverse wijzigingen heeft aangebracht in zijn portefeuille. En die wijzigingen worden natuurlijk door de markt nauwlettend gevolgd, gezien de uitzonderlijke beursprestaties van Buffett in het verleden. 

Grotere positie in Apple

In het vierde kwartaal van 2022 kocht de superbelegger 21 miljoen aandelen Apple bij. Hij had al een aanzienlijke positie in de fabrikant van onder meer de iPhone en iPad, waardoor zijn totale positie per eind 2022 bestaat uit 915,6 miljoen aandelen Apple.

Het aandeel is daarmee een hoeksteen geworden van de portefeuille, naast bedrijven die al volledig in handen van Buffett zijn, waaronder de energiereus Geico en spoorwegmaatschappij BNSF. 

Lees ook: Dit zijn de grootste blunders van Warren Buffett

Buffett breidde eveneens zijn positie uit in Louisiana Pacific. Een kwartaal eerder liet hij weten een eerste positie in de Amerikaanse fabrikant van bouwmaterialen te hebben opgebouwd. Inmiddels heeft het investeringsvehikel van Buffett een belang van bijna 10% in Louisiana Pacific. 

Buffet blijft bovendien vertrouwen houden in de oliemarkt, zo blijkt uit zijn positie in Occidental Petroleum. Hij kocht in het vierde kwartaal bijna 84 miljoen aandelen bij, waardoor hij nu 278 miljoen aandelen in bezit heeft, goed voor een belang van 28%. Ook het belang in een andere oliereus, Chevron, werd vergroot.

TSMC en banken in de verkoop

Er werden afgelopen kwartaal door Buffett ook wat aandelen van hand gedaan. Zo heeft Berkshire nog maar 8,3 miljoen aandelen van Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) in bezit. Een kwartaal eerder kondigde Buffett nog aan dat het 60 miljoen aandelen van de Taiwanese halfgeleider had ingeslagen. TSMC is een belangrijke leverancier van Apple. 

Ook de positie in US Bancorp van 52,5 miljoen aandelen werd teruggebracht tot 6,7 miljoen aandelen tegen het einde van 2022. Buffett is eveneens minder te spreken over Bank of New York Mellon. De superbelegger is zijn positie in de Amerikaanse bank al een tijdje aan het afbouwen en ging daar in het vierde kwartaal mee door. Er werden nog eens 37 miljoen aandelen verkocht, waardoor Berkshire nog 25 miljoen aandelen in Bank of New York Mellon heeft. 

Opvallend is dat Berkshire zijn positie in Activision Blizzard blijft afbouwen. Buffett zei dat hij het aandeel had gekocht in de hoop dat de overname van de spelontwikkelaar door Microsoft groen licht krijgt. Maar Amerikaanse en Europese toezichthouders keren zich tegen de overname en het blijft nog maar zeer de vraag of Microsoft het bedrijf uiteindelijk mag inlijven. Met het afbouwen van zijn belang in Activision Blizzard lijkt Buffett er dus geen vertrouwen in te hebben dat Microsoft toestemming krijgt voor de overname. 

Verder werden de posities in de supermarktketen Kroger en Ally Financial teruggebracht. 

Goede jaarstart

Buffett is het jaar goed begonnen met zijn portefeuille. Zo steeg de koers van Apple dit jaar al met ruim 24%, terwijl Louisiana Pacific 13% bijschreef en Occidental Petroleum 3% won. Ook TSMC presteerde met een plus van 17% sterk en US Bancorp won 10%. Chrevron leverde wel 3% in.

Check ook: 10 redenen waarom Buffett zo succesvol is

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›