IEXGeld

Dossiers

Profiel

Staan alle seinen op groen voor de Europese beurzen?

Beeld: iStock

Een paar weken geleden leek een recessie in Europa onvermijdelijk, maar dat plaatje is in de afgelopen weken flink veranderd. En dat is onder beleggers niet onopgemerkt gebleven. Zij alloceren massaal hun geld naar Europese aandelen en obligaties. Ook de euro ligt er goed bij. Staan alle seinen echt op groen? 

De warmere temperaturen in Europa en toegenomen gasreserves hebben ertoe geleid dat er een stuk minder zorgen zijn over de energiecrisis. Die crisis lijkt dan ook over zijn hoogtepunt heen, waardoor de economische vooruitzichten voor de regio verbeteren.

Ook bouwt China in hoog tempo de coronamaatregelen af en dat doet de exportgeoriënteerde Europese economie goed. 

Afgelopen dinsdag lieten de laatste cijfers nog zien dat de economie van de eurozone weer is gegroeid in januari. “Een signaal dat de eurozone mogelijk een recessie weet te ontlopen, zei econoom Chris Williamson van S&P in een toelichting. Maar, zo waarschuwt hij, "we zijn er nog niet. De vraag blijft dalen, en als de inflatie weer gaat stijgen, versterkt dit ook de roep om meer renteverhogingen.”

Lees ook: Wat betekent het einde van het FANG-tijdperk voor je ETF’s?

De Amerikaanse zakenbank JPMorgan verwacht nu dat de economie van de eurozone in het eerste kwartaal met 1% kan groeien, terwijl eerder nog een krimp werd voorzien van 0,5%. Goldman Sachs heeft de ramingen op een vergelijkbare manier bijgesteld. 

Europese aandelen in trek

Uit onderzoek van BofA Global Research blijkt dat er afgelopen week voor het eerst in een jaar tijd meer geld in Europese aandelenfondsen werd gestoken dan dat er uit de fondsen stroomde. 

Het is daarom geen verrassing dat Europese aandelen het momenteel veel beter doen dan Amerikaanse. De Euro Stoxx-index, met daarin de vijftig grootste beursgenoteerde bedrijven uit Europa, deed het sinds september 18 procentpunten beter dan zijn Amerikaanse tegenhanger, de S&P 500, zo merkte persbureau Reuters op. Volgens Morgan Stanley gaat het om de grootste outperformance ten opzichte van Wall Street in 20 jaar. 

En ook in de euro is het optimisme af te lezen. De koers van de Europese munt steeg afgelopen maand met 10% tegenover de dollar en lijkt januari dan ook af te sluiten met de grootste winst sinds 2011. 

Aantrekkelijke waardering

Hoofdeconoom Samy Chaar van Lombard Odier merkte tegenover Reuters op dat de forse daling van de Europese gasprijzen de economische vooruitzichten voor de regio flink doen verbeteren. “De angst voor een forse economische krimp, vooral in landen als Duitsland, heeft plaatsgemaakt voor de gedachte dat een recessie voorkomen kan worden”, zo stelde Chaar. “Het is moeilijk om negatief te zijn over de regio. Of het nu obligaties, aandelen of de euro zijn: alle seinen staan op groen.”

Lees ook: 27 kooptips voor 2023 van beleggingsexperts

Beleggers bouwen hun blootstelling aan Wall Street volgens Reuters steeds vaker af in ruil voor Europese aandelen. De waardering is ook aantrekkelijker. Volgens dataleverancier Refinitiv worden Europese blue-chips verhandeld tegen een multiple van 13, ten opzichte van een multiple van 20 voor aandelen uit de S&P 500.

De premie van 7 punten ligt ver boven het vijfjaarsgemiddelden van 1,5. Dit suggereert volgens Reuters dat Europese aandelen goedkoop zijn ten opzichte van Amerikaanse. 

Ook terughoudendheid

Niet iedereen is echter euforisch. Strategen van BofA denken dat de eurozone alsnog in een recessie terecht kan komen door de ingrijpende maatregelen die de Europese centrale bank neemt om de inflatie de kop in te drukken. 

Bovendien hangt de oorlog in Oekraïne nog steeds als een zwaar van Damocles boven de markt, aldus fondsbeheerder Roberto Lottici van Banca Ifigest tegenover Reuters. 

De lagere gasprijzen zijn weliswaar positief, maar zo snel als de prijzen zijn gedaald, kunnen ze ook weer stijgen denkt Lottici.  

Ook heeft de heropening van China na de coronacrisis slechts een relatief beperkte impact op de Europese economie, zo stelden analisten van UBS in een rapport afgelopen week. China maakt volgens UBS slechts 4% uit van de Europese verkopen.

De blootstelling aan de VS is veel groter, met 20% van de Europese verkopen die in Amerika worden gerealiseerd. De voorziene groeivertraging in de VS en de zwakte van de Amerikaanse dollar zullen dan ook een beduidend grotere impact hebben op de Europese bedrijfswinsten dan de heropening van China, aldus de analisten.

Herstelmodus

Dit neemt volgens strategen van Nomura niet weg dat Europa flink in een herstelmodus zit. Afgelopen week bleken beleggers opnieuw positief. De Euro Stoxx 50 won op weekbasis circa 1,5%. De S&P 500 maakte evenwel een inhaalslag met een winst van ruim 2%.

Lees ook: Is dit de beste pensioenportefeuille?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›