IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat betekent het einde van het FANG-tijdperk voor je ETF’s?

Beeld: iStock

Het jaar 2022 was één van de slechtste jaren voor techaandelen. De Nasdaq Composite index, met daarin de grootste technologie-aandelen (zoals Facebook, Amazon, Netflix en Google: afgekort als FANG), leverde enkele tientallen procenten aan beurswaarde in. Dit doet vermoeden dat het FANG-tijdperk op zijn laatste benen loopt. En dat heeft gevolgen voor je ETF’s.

De terugval van technologie-aandelen heeft er mede voor gezorgd dat ook de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 het jaar 2022 met rode cijfers afsloot. De hoogvliegers uit de jaren ervoor, de zogenoemde FANG-aandelen, leidden nu tot veel pijn bij beleggers. 

“Als een passiever belegger is het niet fijn om te zien dat aandelen met een zware weging in je breedgespreide ETF fors dalen, want dit maakt het moeilijk om nog winst te boeken”, aldus analist Todd Sohn van Strategas tegenover de Amerikaanse zakenwebsite MarketWatch

Ga voor een gelijke weging in berenmarkt

De forse daling van de beurskoersen van techbedrijven leidde ertoe dat beleggers afgelopen jaar beter in een gelijkgewogen ETF hadden kunnen zitten. Zo daalde een ETF als de SPDR S&P 500 ETF Trust, waarin alle aandelen zijn gewogen naar beurswaarde, afgelopen jaar met circa 19%. De Invesco S&P 500 Equal Weight ETF, waarin alle aandelen dezelfde weging hebben, liep in dezelfde periode veel minder hard terug: met circa 13%.  

Lees ook: Is dit de beste pensioenportefeuille?

In een berenmarkt kun je volgens Sohn beter een gelijkgewogen ETF hebben, dan eentje waarin de posities zijn gewogen naar beurswaarde.

In het afgelopen jaar is door de sterke daling van techaandelen, de invloed van FANG-aandelen op een index als de S&P 500 wel iets beperkter geworden, terwijl de weging van healthcare-aandelen fors steeg.

Invloed Big Tech in S&P 500 neemt af

De FANG-aandelen, waar Facebook-eigenaar Meta, Amazon.com, Netflix, Google-eigenaar Alphabet onder vallen (of FAANG, als je Apple meetelt), waren enorm populair in de afgelopen stierenmarkt, maar de invloed van Big Tech in de S&P 500 neemt af, zo ziet Sohn.

Hoewel techreuzen als Apple, Microsoft, Alphabet en Amazon nog steeds de grootste weging hebben in de Amerikaanse hoofdindex, zijn ze gezamenlijk een kleinere rol gaan spelen. Zo hebben de genoemde aandelen nu nog een weging van ongeveer 17% in de index, terwijl dit in september 2020 nog 22% was.

Sohn verwacht dan ook dat een gelijkgewogen S&P 500-ETF dit jaar net als in 2022 een outperformance zal laten zien, in het licht van verder stijgende rentes en een Amerikaanse centrale bank die nog steeds een verkrappend monetair beleid hanteert. “Deze combinatie is niet goed voor techaandelen, vooral voor groeibedrijven die nog niet winstgevend zijn”, aldus Sohn. 

De analist sluit niet uit dat de vijf grootste bedrijven in de S&P 500 in de komende tijd nog minder invloed krijgen. Een terugkeer naar een weging van 13% voor de top 5 posities van de index, zoals in de afgelopen 40 jaar gemiddeld het geval was, acht Sohn niet onwaarschijnlijk.

Healthcare wint terrein

De daling van techaandelen heeft de ruimte vrijgemaakt voor healthcare-aandelen. De weging van deze aandelen op de S&P 500 is in vijftig jaar niet zo hoog geweest als nu. De aandelen hebben een gezamenlijke weging van 16% in de index.

“Een defensieve markt, in combinatie met de zwakte van grote groeiaandelen, heeft geleid tot het succes voor healthcare-aandelen”, aldus Sohn. Volgens de analist was healthcare afgelopen jaar de meest interessante sector voor ETF-beleggers. Er stroomde maar liefst 14 miljard dollar naar healthcare-ETF’s in het afgelopen jaar.

Check ook: Hoe kies ik het beste beleggingsfonds? 

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Deze ETF’s doen niet mee aan de aandelenrally

Het jaar is niet voor alle beleggingen goed begonnen. Deze drie categori... Lees verder ›