IEXGeld

Dossiers

Profiel

Punten om op te letten bij het uitzoeken van een vermogensbeheerder

Beeld: iStock

Een vermogensbeheerder kan je helpen bij het opstellen van een portefeuille die volledig aansluit op jouw persoonlijke situatie. Waar moet je op letten als je er een zoekt?

Mede dankzij ETF’s is passief beheer van je beleggingsportefeuille enorm populair geworden. Je hebt er weinig omkijken naar en je presteert nooit slechter dan de bredere markt.

Er zijn evengoed redenen om toch het beheer van je portefeuille uit handen te geven. Een vermogensbeheerder kan actief de markt voor jou volgen en beslissingen nemen als dat nodig is. Dit kan ertoe leiden dat je rendement hoger uitkomt dan wanneer je zelf via ETF’s zou beleggen.

Lees ook: Hoe kies ik het beste beleggingsfonds?

Bovendien kan een vermogensbeheerder je adviseren bij het opstellen van je portefeuille, waardoor je beleggingsstrategie volledig past bij jouw persoonlijke situatie. Ben je op zoek naar een vermogensbeheerder, dan loont het om op enkele punten te letten. 

Kosten

Als belegger wil je de kosten altijd zo laag mogelijk houden. Een vermogensbeheerder zal altijd duurder zijn dan zelf beleggen in een ETF, maar wie goed onderzoek doet zal zien dat de kosten van vermogensbeheer sterk uiteen kunnen lopen. Globaal ligt de beheervergoeding van vermogensbeheerders tussen de 0,5% en 1,5% per jaar. Heb je niet helemaal duidelijk in beeld wat de kosten zijn? Begin er dan niet aan.

Het is uiteraard ook mogelijk dat een vermogensbeheerder een passieve beleggingsportefeuille voor je samenstelt. In dat geval zijn de kosten ook lager.

Staar je echter niet volledig blind op de kosten: kijk ook wat je ervoor terugkrijgt. Sommige vermogensbeheerders bieden uitgebreidere dienstverlening aan, denk aan workshops, cursussen en kwartaalrapportages. Ook zijn er partijen die jarenlang de bredere markt verslaan. 

Trackrecord

Bekijk ook of de vermogensbeheerder al een lange staat van dienst heeft. Heeft de vermogensbeheerder een goede reputatie? En hoe zit het met het trackrecord? Welke rendementen zijn er gerealiseerd? En welke risico’s zijn er genomen om op dat rendement te komen. Past dit risicoprofiel wel bij jouw situatie? 

Presteerde de vermogensbeheerder ook in moeilijke tijden goed? De beste vermogensbeheerders onderscheiden zich in een moeilijke markt. Het is eveneens belangrijk om vooruit te kijken: je bent op zoek naar partijen die in de komende twintig jaar sterk presteren, niet degene die het in de afgelopen twintig jaar goed deden.

Check de genomineerden voor de IEX Gouden Stier

Jaarlijks reikt IEX de Gouden Stier-prijs uit aan de beste vermogensbeheerder. Er wordt dan gekeken naar hoe een vermogensbeheerder scoort op punten als expertise, online mogelijkheden, kwaliteit van de dienstverlening, informatievoorziening, behaalde rendementen en prijs/kwaliteit. Deze partijen zijn genomineerd voor de prijs in 2022.

Lees ook: Deze vermogensbeheerders zijn genomineerd voor de IEX Gouden Stier 2022

Controleer verder of de vermogensbeheerder een AFM-vergunning heeft. Dit kun je zien op de website van de AFM. Het liefst is de partij ook aangesloten bij het Kifid. Als je een klacht hebt en je komt er niet uit met de vermogensbeheerder, dan kun je naar deze instelling gaan, die de klacht onafhankelijk beoordeeld. Het is dan van belang dat de vermogensbeheerder de uitspraak van het Kifid als bindend ziet.  

Verschil private banking en online

Er zijn grofweg twee type vermogensbeheerders: private banks en online vermogensbeheerders. In het eerste geval kies je voor een persoonlijke benadering, een partij die je helpt bij het opstellen van een financiele planning en een wensenlijst (met welk doel wil je beleggen, welke risico’s wil je nemen, etcetera).

Vaak is private banking onderdeel van een grote bank, zoals ABN Amro, ING of Rabobank. Tegelijk is deze optie vooral bedoeld voor degenen die met hogere bedragen willen beleggen. De ondergrens om klant te worden ligt vaak bij een belegd bedrag vanaf €500.000.

Bij een online vermogensbeheerder worden alle zaken online geregeld en kun je met veel kleinere bedragen starten. Het contact is minder persoonlijk: vaak kom je op basis van vragenlijsten tot een beleggingsprofiel dat het beste bij jou past. 

Conclusie

Er zijn dus veel punten om op te letten bij het uitzoeken van een vermogensbeheerder. Grofweg zijn factoren als expertise, online mogelijkheden, kwaliteit van de dienstverlening, informatievoorziening, behaalde rendementen en prijs/kwaliteit het belangrijkst.

En staar je niet blind op de in het verleden behaalde rendementen, want die bieden geen garantie voor de toekomst. Bovendien gaan hogere rendementen vaak gepaard met hogere risico’s. De vraag is of je daarop zit te wachten.

Check ook: 27 kooptips voor 2023 van beleggingsexperts

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›