IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zorgverzekering tussentijds wijzigen: kan dat?

Tussen half november en eind december kun je overstappen van zorgverzekeraar. 31 december is de uiterlijke datum dat je kunt overstappen. Maar wat als je onverhoopt toch te laat bent? Kun je je zorgverzekering dan tussentijds nog wijzigen? 

Hoewel je in principe slechts één keer per jaar kunt overstappen van zorgverzekering, kun je in sommige gevallen wel tussentijds aanpassingen doen aan je verzekering.

Dit geldt alleen in specifieke situaties. Vergelijkingssite Independer heeft ze opgesomd

  • Je bent zwanger
  • Je adopteert een kindje
  • Je gaat samenwonen
  • Je gaat verhuizen
  • Je gaat scheiden
  • Je kinderen gaan het huis uit
  • Je gaat met pensioen
  • Je verliest je baan

Is een van deze situaties op jou van toepassing, dan kun je contact opnemen met je verzekeraar om te kijken of je je verzekering gedurende het jaar kunt aanpassen.

Aanvullende verzekering of modules

Bij sommige verzekeraars, waaronder Nationale Nederlanden, OHRA en Menzis, kun je alleen je aanvullende verzekering tussentijds wijzigen, terwijl je bij andere partijen specifieke modules aan of uit kunt zetten. Denk aan vergoedingen bij zorg in het buitenland, ongevallen of tandongevallen.

Let erop dat een zorgverzekeraar wel kosten in rekening kan brengen voor het wijzigen van je polis.

Bepaalde kleinere wijzigingen, kun je altijd doorvoeren. Denk aan het wijzigen van je woonadres, telefoonnummer of rekeningnummer, of het bijschrijven van een kind op je zorgpolis. 

Ook kun je uiteraard voor het nieuwe jaar je huidige zorgverzekering wijzigen. Je hoeft dus niet over te stappen op een andere zorgverzekering als je zorgbehoefte in 2023 verandert.

Bij veel zorgverzekeraars, waaronder Ditzo, HEMA, IZA en Menzis, kun je wijzigingen aan je bestaande verzekering nog tot en met 31 januari van het nieuwe jaar doorvoeren. De wijzigingen gaan dan met terugwerkende kracht per 1 januari in.  

Overstappen loont

Consumenten kunnen veel besparen op de basispolis van hun zorgverzekering, dat is eigenlijk ieder jaar zo. De Nederlandse Zorgautoriteit constateert dat er sprake is van een groeiend prijsverschil tussen polissen.

Uit onderzoek van Zorgwijzer blijkt er een enorm verschil van €535,80 per jaar te zitten tussen de goedkoopste en duurste zorgverzekering. De premies van zorgverzekeringen liggen daarmee verder uiteen dan in de voorgaande jaren.

Als je voor een aanvullend pakket gaat, dan zijn de verschillen nog veel groter. Uit de zorgvergelijker van Zorgwijzer komt een premieverschil van maar liefst €610,80 op jaarbasis. Dat is ruim €50 per maand.

Het loont dus ook dit jaar weer om zorgverzekeringen onderling met elkaar te vergelijken. Daar zijn online veel tools voor te vinden. 

Lees ook: Fors besparen op je verzekeringen? 5 tips

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

12 dure fouten in je belastingaangifte 2022

Een foutje in de aangifte kan u duur komen te staan. Twaalf veel voorkom... Lees verder ›