IEXGeld

Dossiers

Profiel

Grip-app stopt: dit zijn de alternatieven

Beeld: iStock

ABN Amro haalt per 16 december de Grip-app uit de lucht. Met deze app voor je telefoon of tablet is het mogelijk om je persoonlijke financiële situatie in kaart te krijgen. Wat zijn de alternatieven om je inkomsten en uitgaven bij te houden?

De Grip-app van ABN Amro is al jaren een bekend begrip om een overzicht te krijgen van je financiële situatie. Door je bankrekening aan de app te koppelen, kan Grip zelf bepaalde lasten onderbrengen bij de juiste categorieën.

Zo hoef je niet iedere maand aan te geven welk bedrag je kwijt was aan je Netflix-abonnement of huur: de app ziet dit zelf al en geeft je op basis van deze data ook een schatting van je uitgaven in de komende maanden.

Stekker uit de app

Maar ABN Amro trekt dus in december de stekker uit Grip. De bank gaat de belangrijkste functies uit Grip toevoegen aan de ABN Amro-app. Ben je geen klant van deze bank, dan kun je deze functies dus niet meer gebruiken.

Gelukkig zijn er andere budetapps waarmee je je inkomsten en uitgaven kunt bijhouden. Om je een handje te helpen, zetten wij de beste drie digitale huishoudboekjes op een rij. 

1. Dyme

Voor klanten van alle grote Nederlandse banken is Dyme een goede keuze. Het digitale huishoudboekje kun je koppelen aan je bankrekening, waardoor je inkomsten en uitgaven automatisch bijgewerkt worden.

Net als in Grip worden alle lasten en inkomsten automatisch onderverdeeld in categorieën en Dyme kun je zelfs helpen bij het opzeggen van bijvoorbeeld je Netflix- of Spotify-abonnement (let op: dit kost wel geld!).

Lees ook: Torenhoge inflatie: 10 tips om meer geld over te houden

De app heeft ook een paar nadelen. Zo kun je niemand anders toegang geven tot je huishoudboekje en je kunt inkomsten en uitgaven niet splitsen.

2. MijnGeldzaken

Wil je toch meer mogelijkheden, dan moet je bij MijnGeldzaken zijn. De app werkt samen met veel banken, waardoor je je bankrekeningen bij onder meer ASN, Knab, Rabobank en Van Lanschot ook aan de app kunt koppelen.

Naast alle functies die je vindt in Dyme, kun je in MijnGeldzaken ook budgetten maken en inkomsten of uitgaven splitsen. Verder kun je zelf categorieën aanmaken.

Ook handig: gaan je uitgaven een bepaalde grens over, dan kan de app je een waarschuwing sturen dat je je budget overschrijdt.

De app is in principe gratis te gebruiken, maar daardoor kun je veel van de besproken functies niet gebruiken. Je hebt dan een jaarabonnement nodig, waar diverse smaakjes van zijn. De kosten lopen op van €30 tot €50 per jaar. 

3. MoneyWiz 3

Hoewel de besproken apps zijn aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens, voel je je er wellicht niet prettig bij om je bankrekening te koppelen aan een app.

Nu hoeft dat ook niet per definitie bij de genoemde apps, maar je kunt dan  ook voor een andere tool gaan, bijvoorbeeld voor MoneyWiz 3. Je kunt zelf je inkomsten en uitgaven van een onbeperkt aantal banken of rekeningen toevoegen en je stelt gemakkelijk budgetten op.

Met de zoekfunctie kun je transacties uit het verleden terugvinden, terwijl je de gegevens uit het huishoudboekje kunt exporteren naar bijvoorbeeld een Excel-document en kunt uitprinten. Dit kan met Dyme niet.

Met MoneyWiz kun je ook jaarbegrotingen en spaardoelen maken. Werk je liever je financiële overzicht bij op een laptop of pc, dan biedt MoneyWiz ook een computerprogramma aan voor een eenmalig bedrag van bijna €30. De app is gratis te gebruiken.

Lees ook: Zo bereid je je voor op een recessie

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›