De consumentenprijzen schiet nog steeds door het dak en dat voelen we allemaal. In een poging de inflatie te temmen, trappen centrale banken wereldwijd op de rem. De kans op een recessie wordt hierdoor steeds groter. Hoe kun je je voorbereiden op een recessie?
1. Zorg voor een noodfonds
In een recessie is het extra belangrijk om wat geld achter de hand te hebben. Zo vang je gemakkelijker onvoorziene kosten op en heb je wat vet op de botten als het even tegenzit.
Lees ook: Een buffer voor tegenslagen: hoeveel heb ik nodig?
... en check ook: 7 tips om het geld voor die buffer bij elkaar te krijgen
Vaak wordt aangeraden om voldoende te sparen om een jaar vooruit te kunnen. Vind je het moeilijk om grote bedragen te sparen, of is dat gewoonweg (even) niet mogelijk? Wees dan niet te streng voor jezelf, maar stel je eigen doelen op. Begin bijvoorbeeld €500 te sparen en werk toe naar hogere bedragen.
Ben je al gestart met sparen? Het kan nooit kwaad om wat extra geld opzij te leggen. Blijven de rentes stijgen, dan ga je dat ook merken aan de vergoeding op je spaarrekening. Er zijn veel banken die de spaarrente nu al (meerdere malen) hebben verhoogd. Doe dus ook een beetje onderzoek naar de spaarrentes van banken onderling.
2. Breng je schulden terug
Schulden hebben altijd een negatieve impact op je financiële situatie, maar je kunt ze niet altijd voorkomen. Je kunt er vaak wel voor kiezen om eerst schulden af te lossen waarover je de hoogste rentes betaalt.
In plaats van geld op je spaarrekening te zetten, kun je natuurlijk ook overwegen om schulden sneller af te lossen.
3. Boor een nieuwe bron van inkomsten aan
Verwacht je met moeite rond te komen tijdens een recessie, dan kun je kijken naar manieren om wat extra geld te verdienen. Bied jezelf aan als freelancer, verhuur je woning via Airbnb, begin een eigen webshop of ontwikkel je eigen (online) cursussen en trainingen. Er zijn veel mogelijkheden.
Lees ook: 5 tips om slim te onderhandelen over een hoger salaris
4. Houd je aan een budget
Geld sparen vereist discipline, maar als je niet inzichtelijk hebt waar je geld iedere maand naartoe gaat, dan wordt het moeilijk om te bepalen hoeveel geld je opzij kunt schuiven ter voorbereiding op de toekomst.
Breng dus in kaart hoeveel je per week of maand kwijt bent aan essentiële dingen als boodschappen, energie en vervoer en stel op basis daarvan een budget op.
Ben je iemand die het moeilijk vindt om de hand op de knip te houden, dan kun je overwegen om voor aankopen een bedenktijd in te voeren, bijvoorbeeld 24 uur of zelfs 30 dagen. Wil je na deze periode alsnog die leuke jas of coole game kopen, dan weet je in ieder geval dat het een weloverwogen keuze is geweest.
5. Investeer in jezelf
Het is altijd verstandig jezelf te blijven ontwikkelen. Probeer, al dan niet via je werk, af en toe de nodige trainingen of cursussen te volgen om je professionele vaardigheden te verbeteren. Zo ben je al een stapje voor op anderen als je in de positie komt waarin je moet solliciteren in een periode dat de economie en de arbeidsmarkt flink onder druk staan.
Lees ook: 3 belangrijke lessen van Buffett voor beleggen in een recessie