IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat betekent een hoog label voor je energierekening?

Een huis met energielabel A is beduidend groener en zuiniger dan een huis met label G. Dat weten we allemaal. Maar hoeveel scheelt dat nou werkelijk op je maandelijkse energierekening?

Calcasa maakte een berekening en concludeert dat het verschil significant is. De taxateur keek naar het daadwerkelijke verbruik van aardgas en elektriciteit en zag dat het gasverbruik van woningen met een energielabel G ten opzichte van energielabel A maar liefst 50% hoger ligt.

Het elektriciteitsverbruik bij woningen met een energielabel G ligt 15% tot 25% hoger dan bij huizen met een label A.

Maar wat betekent dat concreet? Calcasa berekende dat een woning met een woonoppervlakte van 100 vierkante meter en een energielabel A bijna 400 kubieke meter minder gas en vrijwel 300 kilowattuur minder elektriciteit verbruikt dan een woning met energielabel G. 

Duizenden euro’s duurder uit

Voor een gemiddelde koopwoning met een woonoppervlakte van 100 m2 liggen de jaarlijkse energielasten dan circa €2.000, of circa 40%, hoger bij een energielabel G dan bij een energielabel A.

Calcasa kwam tot dit bedrag op basis van de gemiddelde tarieven die verschillende grote energieleveranciers per medio september 2022 hanteren. 

Lees ook: Energienota gaat fors omhoog: 7 slimme tips om kosten te besparen

Bij een huurwoning ligt het verschil in de jaarlijkse energielasten met €2.500 nog hoger.

“Voor een huishouden in een energielabel G-woning met een modaal inkomen, oftewel circa €38.000 bruto per jaar, betekent deze stijging dat nu ruim 22% van het bruto-inkomen op gaat aan de energierekening”, aldus Calcasa. 

De conclusie is dus dat een hoger label daadwerkelijk tot lagere energielasten leidt, zeker nu de energiekosten erg hoog zijn. 

Zo krijg je een hoger label

Ben je dus op zoek naar een nieuwe woning, kijk dan naar het energielabel voordat je tot een koop overgaat. Als je al een woning hebt, kun je natuurlijk de nodige maatregelen treffen om een hoger label te krijgen. 

Dat heeft niet alleen een gunstig effect op je energierekening, maar ook op de waarde van je huis. Tilburg University en TU Eindhoven concludeerden jaren geleden in een onderzoek namelijk dat een ongunstig energielabel de prijs van een woning met bijna €14.000 verlaagt.

Het onderzoek mag dan wat verouderd zijn: het laat wel zien dat een niet-duurzame woning als minder aantrekkelijk wordt gezien door kopers. 

Investeer dus in een goede isolatie: als je je spouwmuren, vloeren en je dak laat isoleren, schiet je energielabel snel omhoog. In een ander artikel gaan we uitgebreider in op de mogelijkheden om je woning duurzamer te maken. 

Is je woning klaar voor een hoger energielabel? Dan kun je zo’n label aanvragen door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur, die langskomt en de woning uitgebreid bekijkt. 

Check ook: Dit zijn de 10 grootste energievreters thuis

Lees ook:

Energielabel en hypotheek: hoe zit dat ook alweer?

Je kunt meer lenen bij een hoog energielabel. Lees verder ›