IEXGeld

Dossiers

Profiel

Britse beleggingen flink afgestraft: ligt hier een koopkans?

De Britse obligatiemarkt en het pond belandden vorige week in een vrije val, na de aangekondigde fiscale maatregelen van de Britse regering. Inmiddels is het pond weer wat opgeveerd, nadat bekend werd dat de omstreden afschaffing van het hoogste belastingtarief van 45% wordt teruggedraaid. Is de grootste klap achter de rug? En kunnen we weer langzaam kijken naar Britse beleggingen?

De Bank of England greep vorige week hard in op de obligatiemarkt door aan te kondigen tijdelijk Britse obligaties op te kopen, nadat de terugval van langlopende staatsobligaties een gevaar dreigde te worden voor pensioenfondsen en hypotheken. De Britse centrale bank moest wel ingrijpen omdat de financiële stabiliteit naar eigen zeggen in gevaar zou komen. 

Lees ook: Hoe om te gaan met een berenmarkt? 4 tips

Sinds 1957 liepen de obligatiekoersen in het Verenigd Koninkrijk niet zo snel terug als in de afgelopen week, terwijl het pond even het laagste niveau ten opzichte van de dollar had aangetikt.

Overtrokken reactie?

Is dat allemaal niet wat overdreven? “De komende weken zullen erg belangrijk zijn voor beleggers die overwegen om weer de Britse markt in te stappen”, zei strateeg Viraj Patel van Vanda Research tegenover de Amerikaanse zakenwebsite CNBC

De terugval van de Britse munt en obligaties laten zien dat er geen vertrouwen is in het steunpakket van de Britse regering, zo merkte Patel op. De vraag is vooral hoe duurzame economische groei gerealiseerd kan worden in de huidige periode van hoge en steeds verder stijgende rentes. 

“Een deel van de zorgen lijkt wat overtrokken, maar niemand lijkt bereid om in Britse ondergewaardeerde beleggingen te stappen op dit moment”, aldus Patel.

Ook aandelen flink teruggelopen

Ook de Britse aandelenmarkt stond afgelopen week en vandaag onder druk. Dat geldt overigens ook voor de Europese tegenhangers.

Beleggers vrezen dat centrale banken wereldwijd agressieve maatregelen doorvoeren om de inflatie in te dammen. De maatregelen kunnen ervoor zorgen dat de economie in een recessie terechtkomt.  

'Kansen in blue chip-aandelen'

Niet alle analisten zijn pessimistisch over Britse beleggingen. Analist Alan Custis van Lazard Asset Management zei tegen CNBC dat de onrust in het Verenigd Koninkrijk ook wel weer leidt tot kansen in de markt. Denk aan afgestrafte Britse blue chip-aandelen, oftewel aandelen in bedrijven die een goede naam hebben, financieel stabiel zijn en reeds lang zijn gevestigd in hun sector. Vooral blue chips die buiten het Verenigd Koninkrijk hun winsten realiseren, profiteren van de terugval in het pond. 

De Britse blue-chip index FTSE 100 staat bekend als index met veel aandelen die een hoog dividendrendement bieden. Maar nu de obligatierentes door het dak schieten, lijken beleggers niet langer geïnteresseerd in dergelijke aandelen, zo ziet Custis.

Lees ook: Hoe kies je de beste dividendaandelen? 5 tips

Hij merkte wel op dat 45% van het dividend van bedrijven in de index wordt uitgekeerd in dollars, dus dat maakt de klap voor beleggers minder groot. Het verklaart in ieder geval deels dat Britse midcap-aandelen het een stuk lastiger hebben.

Hoe nu verder?

Volgens strateeg Seema Shah van Principal Global Investors vragen veel beleggers zich af of Britse beleggingen op lange termijn wel zo aantrekkelijk zijn ten opzichte van beleggingen in andere ontwikkelde landen. 

“Op de vraag of Amerikaanse aandelen over tien jaar hoger staan dan vandaag is het antwoord volmondig ‘ja’”, aldus Shah. “Voor Britse aandelen is het vooral de vraag hoeveel hoger de aandelen zullen staan en of er op termijn genoeg vertrouwen blijft in de Britse regering.”

“De nieuwe Britse regering verkwanselt nu in ieder geval de belangen van de Britse economie”, concludeert technisch analist Edward Loef van Lynx.

Check ook: 5 tips van JP Morgan om de storm op de beurzen te doorstaan

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›